Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 10 Vote(s) - 2.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Тодор Александров
Author Message
афион Offline
Posting Freak

1.Proveri gi iskazite za slucajot so sudenjeto na Vmro(obedineta) na krajot od knigata.
2.Se uste ja nemam najdeno "Politickite ubistva vo Bugarija" tamu e spomanta knigata ,znam samo deka e od nekoj od prilep.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
04-05-2010, 03:21 PM
Reply
acko Offline
Moderator

(04-05-2010, 03:21 PM)афион Wrote: 1.Proveri gi iskazite za slucajot so sudenjeto na Vmro(obedineta) na krajot od knigata.

Во протоколѕ од судската расправа на 20 август 1946 г., стои:

Перо Шанданов: ... И во 5 и и пол заминавме, отидовме во куќата на Томалевски и тогаш ни соопштија дека Тодор е убиен и погребан на 31 август. Тогаш ги разбравме причините за убиството. Тие за мене беа јасни. И досега за убиството во широките народни маси се смета дека Тодор Александров е убиен од политички прични. Единствениот сведок за тоа прашање сум јас. Тодор Александров е убиен по наредба на Алеко Василев и Георги Атанасов, тие двајцата сакавме да ги судиме на Конгресот за извесни престапи што ги извршиле. Тодор собрал цело досие. Пред да го убијат, тој ми го даде досието во Ќустендил, бидејќи јас бев избран од Битолскиот револуционерен округ и јас требаше да бидам претседател на судот, а другите двајца членови требаше да бидат Панчо Михајлов и Иван Караџов. Бидејќи тие знаеја дека ќе ги судиме, решиле да го убијат кога Тодор ќе дојде во Петричко, како што тој и ја направи глупоста и отиде на конгресот на ’серечаните’. Нема никакви други причини - другото е лага.
---

Записник од распитот 12 мај 1950 година... ’Тој беше убиен на 31 август во внатрешноста на Пирин, по заповед на Алеко Васиелв и Георги Атанасов, кои што беа убиени од членовите на Организацијата на 12 спроти 13 септември истата година во Горна Џумаја.’
-----

Процес на ВМРО(обединета)
Протокол заседание на 13 јули 1936 година
(во 8 часот наутро)

Сведокот Петар Шанданов: На 4-ти добив телеграма од Иван Михајлов да заминам за Софија. Беше доста некоректна и се зафатив со друго. Дојдов тука и ме пресретнаа Јордан Ѓурков и Томалевски и ми кажаа дека Тодор Александров е убиен и погребан. Томалевски ми постави прашање на кого се сомневам. За мене одамна беше јасно дека се Алеко и Атанасов.
------

Никаде Шанданов не го поврзува Михајлов со убиството на Александров. Како и секои сведочења и овие имаат ’фалинки’, како што е субјективноста. Шанданов дури се смета за ’единствен сведок’, што не држи... Јас мислам дека Шанданов промашил во проценката, ама кој ќе ги знае, тешко ќе се утврди вистината за убиството на Александров...

(This post was last modified: 04-05-2010, 04:11 PM by acko.)
04-05-2010, 04:10 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Acko tocno deka tie se ubicite no koj bil naracatelot na ubistvata.
Jas mislam deka preku ovie Sandanov saka da posoci na Mihajlov a ne na Protugerov,koj e ubie za ova,spored iskazot na Mihajlov.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

04-05-2010, 05:00 PM
Reply
Kasnakovski Offline
Posting Freak

Za ubistvata od v. Preporec vo vrska so Aleko pasata.

[Image: ubijstva1.png]
[Image: ubijstva2.png]
04-05-2010, 05:17 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

"Moskovskoto zlato ja vrsi svojata rabota"-Ovaa e za otrgnuvanje na vnimanieto na javnosta od vistinskite naracateli.Vo spomenite na site clenovi VMRO(obedineta) velat deka nemale sila za takva presmetka so Aleksandrov,Protugerov i Maihajlov.

Jas kolku sto imam procitano naracatelot spored mene e Mihajlov i negoviot sef od vojskata.So cel da stane lider na VMRO(obedineta),zatoa potoa vrsi i otstrel na Caulev,Protugerov,i ogromen broj na drugi revolucioneri.Sandanov spomnuva za mnogu takvi presmetki,Acko mislam deka dosta interesni informacii dava vo svoite spomeni.Kako i faktot deka Mihajlov nikogas ne bil so oruzje vo Makedonija a so toa i nemal pravo da bidi lider na VMRO(avtonomna).

Makedonija

04-05-2010, 05:24 PM
Reply
acko Offline
Moderator

афион Wrote:Acko tocno deka tie se ubicite no koj bil naracatelot na ubistvata.
Jas mislam deka preku ovie Sandanov saka da posoci na Mihajlov a ne na Protugerov,koj e ubie za ova,spored iskazot na Mihajlov.

(04-05-2010, 05:24 PM)афион Wrote: "Moskovskoto zlato ja vrsi svojata rabota"-Ovaa e za otrgnuvanje na vnimanieto na javnosta od vistinskite naracateli.Vo spomenite na site clenovi VMRO(obedineta) velat deka nemale sila za takva presmetka so Aleksandrov,Protugerov i Maihajlov.

Jas kolku sto imam procitano naracatelot spored mene e Mihajlov i negoviot sef od vojskata.So cel da stane lider na VMRO(obedineta),zatoa potoa vrsi i otstrel na Caulev,Protugerov,i ogromen broj na drugi revolucioneri.Sandanov spomnuva za mnogu takvi presmetki,Acko mislam deka dosta interesni informacii dava vo svoite spomeni.Kako i faktot deka Mihajlov nikogas ne bil so oruzje vo Makedonija a so toa i nemal pravo da bidi lider na VMRO(avtonomna).

Алеко Василев и Георги Атанасов не се извршителите, убиството го извршиле Штерјо Влахов и Вретенаров. Шанданов вели дека убиството е извршена по наредба Василев и Атанасов. И толку... А, точно дека пишува дека Протогеров според него не е вмешан во убиството и дека Михајлов тоа му го измислил за да се пресмета со него. Не значи дека ако го брани Протогеров дека го обвинува Михајлов, напротив, тој причините за убиството ги гледа во тоа што Организацијата требала да се пресмета со Алеко и Атанасов.

А моето мислење е слично на твоето, и јас мислам дека во убиството се вмешани Иван Михајлов и Иван В’лков...

Михајлов не сакал да застане на чело на ВМРО (об), туку на ВМРО (автономистичка), најверојатно си направил лапсус...

И се сложувам со тебе дека спомените на Шанданов се доста интересни и значајни. Сите спомени имаат одредени слабости, но многу често помагаат да се разјаснат некои работи...

04-05-2010, 05:40 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Da da lapsus za VMRO(obedineta).

Makedonija

04-05-2010, 05:46 PM
Reply
vancevtodor Offline
Senior Member

Kotle e patot do vistinata:

Quote:[Image: 15zf2b.jpg]

[Image: rbjq0l.jpg]
08-05-2010, 12:58 AM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Crni ovie dokumenti gi ima objaveno Zoran Todorovski vo knigata "Se za Makedonija - Todor Aleksandrov"

Makedonija

08-05-2010, 03:35 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

(08-05-2010, 03:35 PM)афион Wrote: Crni ovie dokumenti gi ima objaveno Zoran Todorovski vo knigata "Se za Makedonija - Todor Aleksandrov"

Што ти е поентата.????? Ако се од Др Тодоровски документите не се вистинити или.....???
08-05-2010, 05:12 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

[Image: t9z9lv.jpg]

[Image: 313sj1z.jpg]
08-05-2010, 05:30 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Vancetodor gi pusta crni gi brani???
Nema nikakvi dilemi za verodostojnosta na dokumentite no nema nisto senzacionalno vo niv.ovie dokumenti cirluliraat od damna niz forumite.

Makedonija

08-05-2010, 05:31 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

[Image: 20jka48.jpg]

[Image: 30aw10i.jpg]

[Image: 1zbcavo.jpg]

[Image: 2mh8x1w.jpg]
08-05-2010, 06:47 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(08-05-2010, 05:31 PM)афион Wrote: Vancetodor gi pusta crni gi brani???
Nema nikakvi dilemi za verodostojnosta na dokumentite no nema nisto senzacionalno vo niv.ovie dokumenti cirluliraat od damna niz forumite.

Па зошто да ги нема и на овој форум? Темата е за Тодор Александров и неговата борба за Македонија и се во врска со тие настани, а овие документи зборуваат токму за тоа, од прва рака што се вели. Јас ги читам со интересирање а претпоставувам и други кои го посетуваат овој форум, Потребно е сите документи што се однесуваат на нашата историја да се обзнануваат вака, јавно и отворено, па се убаво да се види, а не историските настани да ни ги соопштуваат прежвајани, и други да одлучуваат што треба да знаеме а што не во наше име како ние Македонците да сме малоумни.
08-05-2010, 06:56 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

[Image: 2vakpbs.jpg]

[Image: 6fy2dx.jpg]
08-05-2010, 11:18 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

[Image: 28iu7ip.jpg]

[Image: fa32xh.jpg]
08-05-2010, 11:25 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

ADMINISTRATOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
AKO IMA NEKOJ NA FORUMOT,VIDI KAKO VANCETODOR ALIJAS CRNI SE OTKRI SAMIOT,ISTATA KNIGA ZAPOCNA DA JA POKAZVA KAKO VANCETODOR A POTOA KAKO CRNI.

Makedonija

09-05-2010, 01:20 PM
Reply
vancevtodor Offline
Senior Member

(09-05-2010, 01:20 PM)афион Wrote: ADMINISTRATOR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
AKO IMA NEKOJ NA FORUMOT,VIDI KAKO VANCETODOR ALIJAS CRNI SE OTKRI SAMIOT,ISTATA KNIGA ZAPOCNA DA JA POKAZVA KAKO VANCETODOR A POTOA KAKO CRNI.

[Image: 2nk5bgy.jpg]

[Image: 16gj1on.jpg]

Afione, ne se zamaraj so neshto shto ne e tvoj problem. Knigata e ista ama se raboti za dve tematiki vo knigata.
09-05-2010, 02:20 PM
Reply
vancevtodor Offline
Senior Member

[Image: 20j4ufq.jpg]

[Image: 1zdbqpt.jpg]
09-05-2010, 02:23 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Afione, ne se zamaraj so neshto shto ne e tvoj problem. Knigata e ista ama se raboti za dve tematiki vo knigata.

Кого го правите будала??????????Ало вакви селани немам видено.Мизерија сте.

Makedonija

09-05-2010, 02:46 PM
Reply