Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 10 Vote(s) - 2.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Тодор Александров
Author Message
афион Offline
Posting Freak

(13-05-2010, 03:19 PM)acko Wrote: Спомени на Стојан Неговански во врска со убиството на Тодор Александров

Десетина дена пред 9ти септември 1944г., во крчма биле собрани првенците од Воената лига Порков, Кочо Стојанов, Димитар Радев и директорот на полицијата Куцаров. Таму бил и Атанас Милушев, на кого Кочо Стојанов му поверил како настанало убиството на Тодор Александров. Кочо пивнал и сакал да се исповеда. Воената лига имаше решено да го убие Т.А., затоа што биле уверени, дека тој не се откажал од Мајскиот манифест.

Кирил Пърличев, Убийството на Тодор Александров, 168.
-------------------------------------------------------

Шанданов за Атанасов пишува: ’Како резервен офицер тој повеќе беше приврзан кон фашизмот отколку кон болшевизмот’.

Доста интересно.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
13-05-2010, 09:15 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

30-05-2010, 11:00 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

Защо Тиовите историчареи-еничари го "избракаха" Т.Александров и И.Михайлов от историята на ВМРО ?...каде е проблема ???..требе да немаш очи да не го видиш ? Поздрав со една македонска песна коя е пеат "татрирте" от Пиринско ама баш "етническите македнците" не е сакат защо ли ?!

(This post was last modified: 15-07-2010, 12:55 PM by ivan mihajlov.)
15-07-2010, 12:53 PM
Reply
macedon
Unregistered

Марија Коева, ќерка на Тодор Александров, тврди: "Навистина, мојот татко се откажа од потписот на Мајскиот манифест, бидејќи не сакаше ВМРО да се болшевизира и да биде партија, туку да си остане татковинска патриотска организација се додека Македонија не стане држава“.

„ВМРО која ги претставува Македонците што се борат за национално самоопределување, политичка слобода, самоуправа и најголема можна социјална правда, има цел: ОБЕДИНУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА, распарчена меѓу Бугарија, Грција и Србија во 1913 година со Букурешкиот договор за мир и со Нејскиот во 1919 година - ВО ЕДИНСТВЕНА ПОЛИТИЧКА ЕДИНКА која потоа ќе биде рамноправен член на една балканска федерација или барем во својата прва етапа од една Југословенска федерација.“ потпишал Тодор Александров.

Какви се плановите на тој човек, кој само со еден гест може да ја крене Македонија на нозе? Каде се наога Тој? Поставете ги прашањата на кого сакате, никој неможе да Ви одговори. Белградската влада нуди огромна сума пари на оној што Ќе го донесе жив или мртов Тодор Александров, а тој независно од големите опасности го продолжува своето дело како АПОСТОЛ. Денес тој е највлијателниот ме”у сите Македонци кои се стремат кон независност на Македонија. Неговиот живот е легендарен, тој носи иста униформа како и неговите комити, живее ист живот со комитите, се движи пеш како и другите, спие на земја, честопати се храни само со леб, носи пушка со 250 патрони, бомби, двоглед и раница во којашто е сместена архивата. Тој е војник и дипломат истовремено, тој е шеф на партизанските одреди. На прашањето: дали не се плаши, Тој ни одговори: Ни најмалку. Јас знам ни рече Тој се што се случува на 20 километри од околу нас. Македонија сака независност со главен град Солун. Македонците денес бараат независност во границите на Македонија пред 1912 год., тоа е нашето барање пред Европа. За Србите има само два начина за да ни одговорат: или дефинитивно да не уништат, или да ја признаат нашата независност”.

(Париски Журнал, септември 1923 год.)
15-07-2010, 12:55 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

Интерсно как Т.Александров зборува за българи,сърби,турци и гърци па за него етнически македнци непостоят защо ли ?

[Image: deklaracija.jpg]
15-07-2010, 06:28 PM
Reply
macedon
Unregistered

не си писмен ти. Ниска провокација
Читај

Македонците денес бараат независност во границите на Македонија пред 1912 год., тоа е нашето барање пред Европа. За Србите има само два начина за да ни одговорат: или дефинитивно да не уништат, или да ја признаат нашата независност”.

15-07-2010, 06:32 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(15-07-2010, 06:32 PM)macedon Wrote: не си писмен ти. Ниска провокација
Читај

Македонците денес бараат независност во границите на Македонија пред 1912 год., тоа е нашето барање пред Европа. За Србите има само два начина за да ни одговорат: или дефинитивно да не уништат, или да ја признаат нашата независност”.

Ме намея Icon_lolMusic4...кажуваш провокация YeaYea

Айде прочети малко по бавно ,ако сакаш си побарай и преводач оти Т.Александров како Гоце и сите от ВМРО писали на книжовен българки език,защо ли ???...ясно е дека Александров не се сложува со бугарскта влада и се бори за независима Македония ама защо им вела на македонците македнски българи !!!!!

Прочети бавно "За България "..кога Александров пише за македнци пише "за сите народи во Македония " ....и кога пише за етникум пише за македонски българи !!!Tuktuk0niTuktuk0niTuktuk0ni
(This post was last modified: 15-07-2010, 07:26 PM by ivan mihajlov.)
15-07-2010, 07:24 PM
Reply
macedon
Unregistered

Смешки сте бе.
Александров барал ОБЕДИНУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА, распарчена меѓу Бугарија, Грција и Србија во 1913 година со Букурешкиот договор за мир и со Нејскиот во 1919 година - ВО ЕДИНСТВЕНА ПОЛИТИЧКА ЕДИНКА која потоа ќе биде рамноправен член на една балканска федерација или барем во својата прва етапа од една Југословенска федерација.

предност и давал на Југославија, не на Болварија
Чао
Пријатно
15-07-2010, 07:57 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Абре иванче алијас црни Тодор Александров знаел дека има македонци ама не бил спремен да умри за нив.Прочитај нешто и меѓу редови.

Makedonija

15-07-2010, 08:00 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(15-07-2010, 08:00 PM)афион Wrote: Абре иванче алијас црни Тодор Александров знаел дека има македонци ама не бил спремен да умри за нив.Прочитај нешто и меѓу редови.

ааааа ти четеш между редовете БУХАХАХАPos23Pos23Pos23
Абе Афионче целата ви македонска история е четена мажду БЪЛГАСКИТЕ редове ....Покажи ми поне едно писмо писано на македонски от Т.Александров ...му го урнахте пометникот во Велес на войводата защо бе ???Tuktuk0niTuktuk0ni
15-07-2010, 08:20 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

Аде сега го прочети ва писмо на войводата Т.Александров там пише кой народи живет во македния ....още там пише

"Ние македонските Българи "

[Image: Pismo_T.Aleksandrov.JPG]

аде сега ако сакаш чети и между редовете YeaYeaYea
15-07-2010, 08:24 PM
Reply
Вовата Offline
Posting Freak

(15-07-2010, 07:57 PM)macedon Wrote: Смешки сте бе.
Александров барал ОБЕДИНУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА, распарчена меѓу Бугарија, Грција и Србија во 1913 година со Букурешкиот договор за мир и со Нејскиот во 1919 година - ВО ЕДИНСТВЕНА ПОЛИТИЧКА ЕДИНКА која потоа ќе биде рамноправен член на една балканска федерација или барем во својата прва етапа од една Југословенска федерација.

Чао
Пријатно

Шваjцариjа на Балканот, каде СИТЕ НАЦИОНАЛНОСТИ....

Шваjцарци = Македонци.

Кемал Ата Тjурк = Македонец.
15-07-2010, 08:24 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

Свидетелсвото на Т.Александров от Скопие :
"националност българинъ"
ShokShokShokShokShokShok

[Image: Todor_Aleksandrov_Zrelost_1898.jpg]
15-07-2010, 08:28 PM
Reply
Stefan Offline
Senior Member

(15-07-2010, 08:00 PM)афион Wrote: Абре иванче алијас црни Тодор Александров знаел дека има македонци ама не бил спремен да умри за нив.Прочитај нешто и меѓу редови.

Афионе, не е лесна и твойта. Все пак, и в трудни моменти трябва да запазим своето достойнство.
"Направен е несреќен избор на букви од стара плоча...со старословенски букви, незабележително, пишува „Блгарско"..."
15-07-2010, 09:01 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

Видете вака ******* бугари ,јас не велам дека тодор се декларира за македонец,туку дека знаел дека има македонци ама било трудно тоа да го признае,оти кога признал тој бил ликвидиран.
ЗНАЧИ СТРАВОТ БИЛ ОПРАВДАН.

Icon_razz

Makedonija

15-07-2010, 10:40 PM
Reply
macedon
Unregistered

„Неколку минути покасно напуштив со мојот не малку значителен телохранител. Александров ме испрати и истовремено тргна на 20-километарски пат до друго селце да го продолжи својот проповед “Македонија на Македонците”.

Интервју во „The Times“ со Тодор Александров 4 Јануари 1924
16-07-2010, 12:25 AM
Reply
Playboytaxi Offline
Senior Member

(16-07-2010, 12:25 AM)macedon Wrote: „Неколку минути покасно напуштив со мојот не малку значителен телохранител. Александров ме испрати и истовремено тргна на 20-километарски пат до друго селце да го продолжи својот проповед “Македонија на Македонците”.

Интервју во „The Times“ со Тодор Александров 4 Јануари 1924

Pismata na T.Aleksandrov:

[Image: str328_1913_T.Aleksandrov.JPG]

..is it posible for the macedonian bulgarian to preserve its nationality in ocupied by serbians and greeks areas ...population in macedonia is mostly bulgarian....becouse population is bulgarian....

[Image: str328_1913_T.Aleksandrov01.JPG]

..with the devil will go macedonians but not to remain under greeks and serbians ,who together with turks fight against bulgarian revolutionist....Serbians closed all bulgarian schools and churches...

[Image: 24897_1298160705725_1581624596_30702925_4503671_n.jpg]

.....Ще сторим всичко възможно, за да не позволим българското правителство да подарява български земи на сърби и гърци.......

[Image: 24897_1298160665724_1581624596_30702924_7496842_n.jpg]

[Image: 24897_1298150265464_1581624596_30702907_4384207_n.jpg]

.....добре е да се прати една македонска мисия в Европа или от неофициални лица,или от 2-3-ма духовни-владици и 2-3-ма миряни,или от 2-3-ма членове на организацията......Да отишли с пълномощно,подпечатано от всички македонски общини,особенно спорните,за да изявят народното искане-да се запазят всички български земи за България.......

[Image: 24897_1298150305465_1581624596_30702908_1452831_n.jpg]

http://macedoniandocuments.blogspot.com/...ov_03.html
My Blog with hundreds of original VMRO and other old documents related to Macedonia:
http://macedoniandocuments.blogspot.com/...lchev.html

16-07-2010, 10:47 PM
Website Reply
Вовата Offline
Posting Freak

В нашия край на това му казват "Из.ра му се в устата на мацедон"Icon_razzIcon_razzIcon_razzIcon_razz Сега да видиме дали ще започне да ги дъвка... ... сладко-сладко.
(This post was last modified: 16-07-2010, 10:53 PM by Вовата.)
16-07-2010, 10:52 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(15-07-2010, 07:57 PM)macedon Wrote: Смешки сте бе.

Чао
Пријатно

Пријател, ја гледаш историјата со денешни очи на бивш Југословен, ама не мора да значи дека во тоа време нештата се мерелe со денешен аршин. Ете, ти под југословенска федерација веројатно ја подразбираш српско-хрватската верзија. Ама да те прашам јас тебе, ти од каде знаеш дека во таа југословенска федерација не било планирано да биде вклучена и Бугарија, или сметаш дека Бугарите не се Словени? Па и еден друг логички проблем; по твое испаѓа дека Александров од територијата на Бугарија се борел против бугарските интереси додека војувал со Југословените (Србите) за да ја направи Југославија уште поголема со обединувањето на трите дела од Македонија под југословенска рамка (?!)

И повторно, зарем немаше некои планови таму по втората светска војна и Бугарија да влезе во бугарската федерација, кога всушност и се планираше припојувањето на Пиринска Македонија кон Вардарска? Или повторно, дури и со примерот на Александров повторно ли ќе правиме Југославија да биде добрата, а Бугарија лошата?

Вистина е тоа што го кажа Љубчо Георгиевски- ние се уште не можеме да се ослободиме од југословенизмот.
(This post was last modified: 16-07-2010, 11:00 PM by Пат.)
16-07-2010, 10:57 PM
Reply
Пат Offline
Posting Freak

(16-07-2010, 10:52 PM)Вовата Wrote: В нашия край на това му казват "Из.ра му се в устата на мацедон"Icon_razzIcon_razzIcon_razzIcon_razz Сега да видиме дали ще започне да ги дъвка... ... сладко-сладко.

Ти немаш ни грам човечка култура.
16-07-2010, 11:04 PM
Reply