Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 10 Vote(s) - 2.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Тодор Александров
Author Message
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

Quote:Од пред неколку месеци го напуштив Царството, угнетувано од тиранскиот режим, натрапен од Вашите другари и Вас, и заминав во мојата поробена татковина Македонија, каде ќе го исполнам, како што јас разбирам, својот долг кон несреќните сонародници. Ако мислевте, навистина, дека имате основа да се плашите од мене, додека бев во Бугарија, бар тука, се надевав, да ве ослободам од грижи од мене Вас, Вашите другари и вашите органи и орудија – јавни и тајни полицајци, комесари за згрижување на бегалците и други слични, кои што имаат не малку работа таму во Царството, ако сакаат да ги исполнат совесно своите служби, бидејќи мојата дејност тука, вон од пределите на Царството, ги засега исклучително поробеното население и српските и грчки власти. Каква беше мојата зачуденост, меѓутоа, кога дознав за мерките, кои што ги замислувале да ги преземете внатре во поробена Македонија!
Веќе неколку седмици наваму Ваши чиновници, инспектори, јавни и тајни полицајци, се растрчале по Софија, Ќустендил и на други места да собираат исфрлени од порано нејзини бивши членови за разни злосторства, како: убиства, грабежи, изнудувања, злоупотреба на пари и др. сл. од редовите на Организацијата – и да убедуваат и поткупуваат мои другари таму, како и многумина симпатизери на Организацијата, за да формираат и испратат чети од Бугарија, со цел тука да ме убијат. Залудни напори: организираното населеление тука сигурно ќе умее лесно да се справи со тие натрапници, како што тоа се правело не еднаш во минатото!
Според најсигурни информации главното Ваше орудие во таа злосторничка акција е Ѓорче Петров, назначен од Вас за претседател на комисијата за бегалците, доскорашен самонаречен претставник на бившата Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација и познат на бугарското општество и македонските средини под прекарот „Ѓавол на Организацијата“.
Бугарското општество би се потресло, ако ги изнесам сите факти, кои ми се познати, за таа Ваша злосторничка замисла, и тоа: организирањето на група на детективи во чета, која што веќе ја добила војничката опрема и сите инструкции; обидите за назначување на специјален човек по границата, задолжен со мисија да го олесни влегувањето на проектираната хајка во моите траги тука; полуофицијалната изјава на еден Ваш пограничен администратор, дека најголем триумф за Вашата влада би било моето убиство и сл... Знам, дека за да го оправдате своето злосторство пред оние пристојни луѓе, кои сеуште останале покрај Вас, сте ја пуштиле интригата, дека јас сум правел завера, заедно со демократите, против ценетиот живот на министрите, со цел да падне сегашниот кабинет, за да биде заменет со демократски. Таа клевета ја оставам на Ваша сметка, бидејќи сите знаат, дека јас не и припаѓам на никоја бугарска партија и нема да влезам во партија до ослободувањето на Македонија.
Знајте го следното: никој не може да ми го одземе правото да располагам со својот живот како што ќе најдам за добро, и во рамките на моите можности и сваќања да и служам на мојата поробена татковина.. Кој ќе се обиде да го стори тоа, уверен сум, - благодарение на закрилата на Провидението и на поддршката на организираното македонско население, - во секој случај ќе си ја скрши главата.

Со почит: Тодор Александров
25-11-2010, 03:10 AM
Reply
Playboytaxi Offline
Senior Member

(25-11-2010, 03:10 AM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote:
Quote:Од пред неколку месеци го напуштив Царството, угнетувано од тиранскиот режим, натрапен од Вашите другари и Вас, и заминав во мојата поробена татковина Македонија, каде ќе го исполнам, како што јас разбирам, својот долг кон несреќните сонародници. Ако мислевте, навистина, дека имате основа да се плашите од мене, додека бев во Бугарија, бар тука, се надевав, да ве ослободам од грижи од мене Вас, Вашите другари и вашите органи и орудија – јавни и тајни полицајци, комесари за згрижување на бегалците и други слични, кои што имаат не малку работа таму во Царството, ако сакаат да ги исполнат совесно своите служби, бидејќи мојата дејност тука, вон од пределите на Царството, ги засега исклучително поробеното население и српските и грчки власти. Каква беше мојата зачуденост, меѓутоа, кога дознав за мерките, кои што ги замислувале да ги преземете внатре во поробена Македонија!
Веќе неколку седмици наваму Ваши чиновници, инспектори, јавни и тајни полицајци, се растрчале по Софија, Ќустендил и на други места да собираат исфрлени од порано нејзини бивши членови за разни злосторства, како: убиства, грабежи, изнудувања, злоупотреба на пари и др. сл. од редовите на Организацијата – и да убедуваат и поткупуваат мои другари таму, како и многумина симпатизери на Организацијата, за да формираат и испратат чети од Бугарија, со цел тука да ме убијат. Залудни напори: организираното населеление тука сигурно ќе умее лесно да се справи со тие натрапници, како што тоа се правело не еднаш во минатото!
Според најсигурни информации главното Ваше орудие во таа злосторничка акција е Ѓорче Петров, назначен од Вас за претседател на комисијата за бегалците, доскорашен самонаречен претставник на бившата Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација и познат на бугарското општество и македонските средини под прекарот „Ѓавол на Организацијата“.
Бугарското општество би се потресло, ако ги изнесам сите факти, кои ми се познати, за таа Ваша злосторничка замисла, и тоа: организирањето на група на детективи во чета, која што веќе ја добила војничката опрема и сите инструкции; обидите за назначување на специјален човек по границата, задолжен со мисија да го олесни влегувањето на проектираната хајка во моите траги тука; полуофицијалната изјава на еден Ваш пограничен администратор, дека најголем триумф за Вашата влада би било моето убиство и сл... Знам, дека за да го оправдате своето злосторство пред оние пристојни луѓе, кои сеуште останале покрај Вас, сте ја пуштиле интригата, дека јас сум правел завера, заедно со демократите, против ценетиот живот на министрите, со цел да падне сегашниот кабинет, за да биде заменет со демократски. Таа клевета ја оставам на Ваша сметка, бидејќи сите знаат, дека јас не и припаѓам на никоја бугарска партија и нема да влезам во партија до ослободувањето на Македонија.
Знајте го следното: никој не може да ми го одземе правото да располагам со својот живот како што ќе најдам за добро, и во рамките на моите можности и сваќања да и служам на мојата поробена татковина.. Кој ќе се обиде да го стори тоа, уверен сум, - благодарение на закрилата на Провидението и на поддршката на организираното македонско население, - во секој случај ќе си ја скрши главата.

Со почит: Тодор Александров

Nekakov original???
My Blog with hundreds of original VMRO and other old documents related to Macedonia:
http://macedoniandocuments.blogspot.com/...lchev.html

25-11-2010, 03:40 AM
Website Reply
афион Offline
Posting Freak

[Image: 168997_178017355571570_100000899195192_4...2517_n.jpg]
Тодор Александров со некои затвореници амнестиран по 13 месеци затвор- Април 1904 ,Куршумли Ан.Скопје

Тодор Александров е со број 53.

И оваа слика сигурно ја имате.
Yea
Bravo349719oi4

Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

http://macedoniahistorydocuments.blogspo...-post.html
13-01-2011, 07:03 PM
Reply
Playboytaxi Offline
Senior Member

(13-01-2011, 07:03 PM)афион Wrote: [Image: 168997_178017355571570_100000899195192_4...2517_n.jpg]
Тодор Александров со некои затвореници амнестиран по 13 месеци затвор- Април 1904 ,Куршумли Ан.Скопје

Тодор Александров е со број 53.

И оваа слика сигурно ја имате.
Yea
Bravo349719oi4

Koj sa drugite na snimkata?
My Blog with hundreds of original VMRO and other old documents related to Macedonia:

13-01-2011, 07:18 PM
Website Reply
афион Offline
Posting Freak

Јас сум србин и неразговарам со татари.
Низ срцето на Македонија тече Вардар,а не Дунав...Нашиот бисер е Охрид, а не Јадран...Нашето наследство се патриотските песни, а не ТВ Пинк...Јас навивам за ПЕЛИСТЕР, а не за Ѕвезда...Слобода ми донесе мојот дедо,а не КПЈ...Македонија ја создаде Господ,а не Тито...МАКЕДОНИЈА е вечна, а Југославија е мртва!!

Makedonija

14-01-2011, 03:07 PM
Reply
Playboytaxi Offline
Senior Member

1936 , "Българските Национални Легиони " в борба за свободна и независима Македония.
Според македонистите само ВМРО искало свободна и независима Македония. Каква е истината?
Всъщност всички Българи и Български организаций искаха свободна и независима Македония,за да може по този начин да се запазят Българските училища и църкви,които бяха затворени от новите поробители сърби и гърци,и за да може да се запази Българския дух.

1936 ,"Bulgarian National Legions" in the struggle for free and independent Macedonia.
According to the macedonists only VMRO wanted a free and independent Macedonia. What is the truth?
Virtually all organizations, in Bulgaria and all Bulgarians wanted a free and independent Macedonia in order thus to preserve the Bulgarian schools and churches that were closed by the new oppressors Serbs and Greeks, and to be able to keep the Bulgarian spirit.

[Image: 167081_1668127714669_1581624596_31493110_95974_n.jpg]

(This post was last modified: 15-01-2011, 07:26 PM by Playboytaxi.)
15-01-2011, 07:23 PM
Website Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

Quote:Публицист Пол Ерно, Весник Журнал”, Париз, 1924 год.

Какви се плановите на тој човек, кој само со еден гест може да ја крене Македонија на нозе? Каде се наога Тој? Поставете ги прашањата на кого сакате, никој неможе да Ви одговори. Белградската влада нуди огромна сума пари на оној што Ќе го донесе жив или мртов Тодор Александров, а тој независно од големите опасности го продолжува своето дело како АПОСТОЛ. Денес тој е највлијателниот ме”у сите Македонци кои се стремат кон независност на Македонија. Неговиот живот е легендарен, тој носи иста униформа како и неговите комити, живее ист живот со комитите, се движи пеш како и другите, спие на земја, честопати се храни само со леб, носи пушка со 250 патрони, бомби, двоглед и раница во којашто е сместена архивата. Тој е војник и дипломат истовремено, тој е шеф на партизанските одреди. На прашањето: дали не се плаши, Тој ни одговори: Ни најмалку. Јас знам ни рече Тој се што се случува на 20 километри од околу нас. Македонија сака независност со главен град Солун. Македонците денес бараат независност во границите на Македонија пред 1912 год., тоа е нашето барање пред Европа. За Србите има само два начина за да ни одговорат: или дефинитивно да не уништат, или да ја признаат нашата независност”.
21-01-2011, 02:44 AM
Reply
Playboytaxi Offline
Senior Member

(21-01-2011, 02:44 AM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote:
Quote:Публицист Пол Ерно, Весник Журнал”, Париз, 1924 год.

Какви се плановите на тој човек, кој само со еден гест може да ја крене Македонија на нозе? Каде се наога Тој? Поставете ги прашањата на кого сакате, никој неможе да Ви одговори. Белградската влада нуди огромна сума пари на оној што Ќе го донесе жив или мртов Тодор Александров, а тој независно од големите опасности го продолжува своето дело како АПОСТОЛ. Денес тој е највлијателниот ме”у сите Македонци кои се стремат кон независност на Македонија. Неговиот живот е легендарен, тој носи иста униформа како и неговите комити, живее ист живот со комитите, се движи пеш како и другите, спие на земја, честопати се храни само со леб, носи пушка со 250 патрони, бомби, двоглед и раница во којашто е сместена архивата. Тој е војник и дипломат истовремено, тој е шеф на партизанските одреди. На прашањето: дали не се плаши, Тој ни одговори: Ни најмалку. Јас знам ни рече Тој се што се случува на 20 километри од околу нас. Македонија сака независност со главен град Солун. Македонците денес бараат независност во границите на Македонија пред 1912 год., тоа е нашето барање пред Европа. За Србите има само два начина за да ни одговорат: или дефинитивно да не уништат, или да ја признаат нашата независност”.

1924 Frenski vesnik publikuval statija na Mk jazik??? Icon_wink
Vidi taka, ne se somnevam oti T.Aleksandrov moje da dal takova intervjue i da gi kazal tie raboti. VMRO rabotelo za avtonomia i na zapad ne se govorilo za avtonomia samo za Bulgarite od MK,a za site makedonci,nezavisno od tehnata nacionalnost. A koj sa makedoncite po nacionalnost v site pisma na T.Aleksandrov mnogo jasno e napisal,vo vesnicite na VMRO isto. Nema smisal tuka da gi postiram pismata na T.Aleksandrov koj veke sum gi postiral v predhodni komentari.
Nema nishto chudno v tova intervjue na T.Aleksandrov.
I vse pak ochekvam da pokajesh original. Gledash jas koga nemam original ne postiram samo citati....

http://macedoniandocuments.blogspot.com/...ov_03.html

23-01-2011, 07:29 AM
Website Reply
Critical Mass Offline
Member

Дел од писмо на Тодор до Владимир Карамфилов от 6 jули 1919г.:

"1.Внатрешната М.-О. Р. Организација никогаш не го поставуваше во својот статут "самостојна (автономна)" Македонија, како пишуваш. Во нејзиниот статут беше поставена целта: автономија на Македонија, и тоа како фаза. Така се разбира таа цел не само од основачите на организацијата, но и речиси од сички нивни другари и заменици, од целата македонска интелигенција и од целото македонско организирано население. (Агитација на грст луѓе анархисти и социјалисти околу Сандански - сички по потекло од Бугарија - во спротивното на таа смисла не само што не се одобруваат од населението внатре, но и не се разбираат дури.) Прашањето за независна Македонија се покрена сега и од нас, и од Извршниот комитет на Македонските братства, бидејќи при променетите услови сега не може да се бара автономија: има опасност да дадат таа автономија под српски (jугословенски) или грчки протекторат.
2. Ниту ние - претставници на организацијата, ниту Извршниот комитет, ниту владата сме биле безусловно за присоединување, или против независна Македонија, сепак сички сме барале неатакуемо барање од принципите на Вилсона, врз основа на кои требаше да се реди светот, едно, и второ, да се задржи моралното единство на нацијата, што е поважно во сегашниот момент дури од една привремена слобода: преку морално единство порано или подоцна ќе се добие народното обединување - со таа војна не се завршува приказната, и се чини дека новите војни не ќе задоцнат многу, а еднаш расипано моралното единство и создадена јаз помеѓу Бугарите од една област против оние од друга страна, и да се ослободиме, постои опасност за внатрешни причини да бидеме тепани и поробени во делови."

Биографиjа на Тодор Александров и негова статиjа од 1918г.(на бугарски)
Ако видиш мечка во лозјето на комшијата, чекај ја и во твоето.
17-02-2011, 01:51 PM
Reply
Playboytaxi Offline
Senior Member

3 pisma na T.Aleksandrov od 1911,specialno za Poprushev,za 3te dena kade me banira bez prichina. Da se nauchi ,koj e T.Aleksandrov ,kade mu stavil slikata za Avatar.

" За Околискиот инструктор и пунктовите раководители во Скопскиот Револуционерен Округ

Познато ви е дека Италија објави војна на Турција. Турците турски не стојат и во моментов изјавувале дека се браќа со Бугарите, како ветувале понатаму да дадат рамноправност и сакале од Бугарите во градови и села «помош» во доброволци, коњи, пари и др., така што на Бугарите во Кочани наметнале помош 200 лири помош, а на бугарските села во Кочанско по 5-10-15 и повеќе лири, уште не е засушена крвта на убиените од Турци по градови и села во Хуриетските 1-2 години поранешни војводи, четници и селски раководители уште не се зајакнале раните од тепањето и мачењето при обезоружението, уште се свежи гробовите на обесени од Турците невини Бугари и на убиените од турските шаjки и аскерот овчари и патници, за да ги заборавиме и дадеме помош за најголемиот народен брат на петвековниот ни тиранин, забранува под страв на најголема казна на сите членови на Организацијата да даваат какви било помош на Турците, не треба да им се даваат ни доброволци, ни пари, ни испратени коњи и др. работи, мора да забегват и регрути ако почнат сега да ги собираат, ако Турците се обидат насила да собираат пари, коњи, и тн, треба да се даваат ............. и телеграми до валии и министерства, да се прават жалби и до чуждостранните конзулати, трошоците за тоа може да се даваат од селските или пунктови каси.
Обврзуваат се селските раководители и војводи да го следат спроведувањето на горната наредба.

27 / 9 911г. Со поздрав Т. Александров"

http://www.scribd.com/doc/49298787/27IX1911-VMRO-letter

"Драги Чернопеев,

Днес ти писах и иначе чрез града декларацията била готова и наскоро ще се прати до весниците и преведе на френски до консулите в Цариград;скоро ще ти пратя копие от окръжното за вътре.Поради Италиано-турската война полага ни се и ние да сторим това каквото можем;добре е да предприемем неколко атентати по железниците и в градове;отличен случай бе Младотурския конгрес в Солун;една адска машина с часовник би могла да отнеме живота на най-големите наши врагове. Това можеха да се помъчат да сторят некои от Кукушко,но късно е вече.Оплака ми се ,че имаш нужда от интелигентни сили;сега има при меме2-ма студенти-Христо Симеонов и Лесев.Първият си познавал добре. Той е тук 2-3 месеца;съгласен е да дойде при тебе и да работи където го пратиш.Той може да земе Кукушко;запознат е добре с динамитното изкуство и може много да ти услужи щом се получи утвърдителен отговор от тебе ,веднага ще тръгне за натамо през Радовишко.Ако ти е потребен пиши и към коя страна да се отправи,за да те намери по-скоро.Наскоро ще да почне да излиза организационен вестник,под редакторството на Крапчева,който ще ще го редактира за тебе безплатно;седмичен ще е.Турците тук почти насила искаха помощи в пари,коне,доброволци и др. от българите.По този повод издрадох окръжно в Скопски окръг,никой българин да не дава на турците никакви помощи,нито пари,нито коне,нито нищо,войниците да дизертират,доброволци да не се записват и пр.,вярвам ,че и ти си така наредил.Вместо помощи ние тъкмим редица атентати по железниците и в градовете само дано излезнат всички сполучливи.Иначе тук е спокойно,потери почти нема,предателство хич;налог от власи и граждани събрах.Всичко върви много добре,остава само да манифестираме силата на Организацията и с редица атентати навсякъде и това вярвам ще можем стори.Битолчани хич не се обадиха.Да не ти е писал на тебе Чаулева.

Сърдечен поздрав на тебе и другарите

Т. Александров"

http://www.scribd.com/doc/49208676/29sep...leksandrov

"Братя,
Както знаете Италия отвори война на Турция, с тази война се доказа на целия свет, па и на тия от нашите, които до вчера поддържаха в народа убежедение, че Европа в Турция, че насила, защо да работим и други подобни, сега казват стана ясно като бел ден, че работите в Турция тръгнаха по стария път, и че Европа пак се намеси и не само се зае с нас тая война. Добре дошла, сега трябва
Да използуваме момента и да поискаме от Европа да се разреши и нашия Македонски въпрос, ако пропуснем и тоя момент ние ще бъдем най-големите глупци и проклинати от поколението, за тази цел Централния Комитет на Организацията издаде едн Меморандум до Европейските правителства както и до Българския Цар и др. Правителства, в който им заяви, че организирано ще започне да действува ако не ни се разреши и нашия въпрос, освен това почти всички държави, които са около Турция се готвят за война и огъня може всеки момент да се запали, затова главния комитет между другите разглеждания които прави за случая ще има следното разпореждане:
1.Колкото оръжие има да се приведе в изправност, а там където няма патрони, да се набавят час по-скоро, най-малко по 200 патрона на пушка.
2.да не се дават никакви помощи на турците било в пари или други подобни като хр.и др.
3.На някои места турците са се опитали да съберат двойни данъци, затова такива да не се плащат.
4.Никакви доброволци от нашите другари да не се записват.
5.хубавите коне да се крият и да не се записват, вследствие на всички горни разпореждания, Окръжния комитет изпраща настоящото Окръжно, като ви заповядва най-строго и скоро да изпълните горните разпореждания, разпоредете се веднага да се направят налози за купуване патрони, другото оръжие ще се придобие, ще ви се раздаде своевременно, но сега веднага да се доставят патрони на ваши средства за това което имате.
Проче напред Бог е с нас.
Долу скапана Турция. Да живее свободата, да живее целокупна България

От Окръжния Комитет"

http://www.scribd.com/doc/49299224/19-Ok...RO-Okrajno

23-02-2011, 06:49 PM
Website Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ

Quote:Атентати ја одбележале македонска борба

По формирањето на автономистичката ВМРО на Тодор Александров, посебно по нејзиното претворање во класична терористичка организација од Ванчо Михајлов, атентатите биле главно обележје на македонската револуционерна борба. Нејзини атентатори повеќе децении сееле смрт низ цела Европа. Македонци вршеле убиства во Марсеј, Виена, Милано, Прага, Белград...

Биле убивани познати балкански личности, а нејчести жртви биле српски и бугарски политичари чии интереси се судрувале во Македонија. Во европските метрополи од македонски терористи гинеле и познати револуционери на ВМРО. Атентати или обиди за атентати имало и пред и по овој крвав период од македонското минато. На пример, тројца гемиџии долго време го демнеле султанот Абдул Хамид Втори за да го убијат, а британски специјалци обучувале Македонец да го ликвидира Хитлер.

Атентатори на автономистичката ВМРО на Тодор Александров во почетокот на дваесеттите години на минатиот век извршиле два атентата врз министри на Бугарија. Прво бил убиен министерот за внатрешни работи Александар Димитров, кој претходно од Александров бил обвинет дека ги собирал околу себе „отпадниците“ на ВМРО кои, според него, вршеле насилства, рекетарство и убиства и од нив формирал чети и ги испраќал во Македонија. Во предупредувачкото писмо до министерот тој подвлекува дека главно оружје на власта бил Ѓорче Петров кого го поставила за претседател на Комисијата за бегалци. Димитров нема сериозно да ги сфати неговите предупредувања и затоа ќе плати со живот. Бил ликвидиран кога патувал со автомобил за селото Козница. Македонски терористи, испратени од Александров му поставиле заседа при што министерот и неговиот возач биле ликвидирани на самото место. Истата судбина ќе го снајде и полуслепиот Ѓорче Петров, кој ќе биде убиен, исто така, по наредба на Александров.

МИНИСТЕР Од терорист на автономистичката ВМРО ќе биде егзекутиран и наследникот на Димитров, министерот Рајко Даскалов. За да го спаси од македонската организација, премиерот Стамболиски ќе го испрати за амбасадор во Прага, но и таму ќе биде пронајден. „Даскалов продолжи да живее во чехословачкиот главен град, свесен за фактот дека го демне смртна пресуда од ВМРО. Живееше во една вила во предградието. Едно утро (27 август, 1923 година) тој и двајца негови придружници чекореа од вилата кон градот кога дваесет и двегодишниот ‘џелат’ од ВМРО се судрил со него да се осигури дека не згрешил. Повлекувајќи се неколку чекори, Македонецот го извлекол својот револвер и го убил Даскалов.“, пишува американскиот писател со македонско потекло Стојан Христов, кој како новинар на најпознатите њујоршки и чикашки весници ќе известува од Балканот и ќе ја следи македонската револуционерна борба.

Кога атентаторот бил уапсен од чехословачката полиција кажал погрешно име и презиме, дека се вика Атанас Николов. На судењето изјавил дека на ВМРО и се придружил откако се сретнал со Тодор Александров во едно македонско село. Како што наведува Христов, атентаторот и други членови на ВМРО во мај 1923 година биле поканети од Александров во едно село на Скопска Црна Гора. Им одржал куса реч, потсетувајќи ги на нивната должност кон македонската револуционерна борба. Потоа им раскажал како владата на Стамболиски ги прогонувала Македонците, по што ВМРО изрекла смртни пресуди за четворица членови од неговиот кабинет.

„Кога Александров завршил, сведочеше момчето, тој извлекол хартија од својата кожна торба и го прочитал името ‘Атанас Николов’ и го замолил да истапи чекор напред. Александров му рекол: ‘Тебе ти се падна жрепката да го убиеш Рајко Даскалов. ‘ Младичот посведочи дека му рекол на Александров оти поради неспособноста да говори странски јазик ќе му биде тешко да ја пронајде жртвата во Чехословачка. На тоа Александров извлекол од торбата копие од Уставот на ВМРО и од него го прочитал извадокот: ‘Секој член на организацијата кој што ќе одбие да спроведе смртна прсуда ќе биде застрелан не подоцна од дваесет и четири часа.’“, пишува Христов.

Вистинското име на атентаторот било Јордан Цицонков, роден во Штип. Во Прага стасал преку Бугарија, Романија, Унгарија и Австрија. Додека ја барал својата жртва живеел со бугарски и со српски студенти. На Бугарите им се претставувал дека е Бугарин, на Србите - Србин. Преку студентите разбрал каде се храни Даскалов. За да го препознае со себе го носел весникот „Чешко слово„ во кој била објавна сликата на неговата жртва. Цицонков од прашкиот суд бил ослободен со образложение дека дејствувал како агент на ВМРО и поради тоа што се наоѓал под ‘непреодолива принуда’, немал друг избор освен да ја исполни задачата или да умре. Меѓутоа, подоцна одново бил суден, надвор од Прага, во едно провинциско гратче. Го осудиле на 20 години. По две години одлежани во затворот се самобуил. Ванчо Михајлов тврди дека бил ликвидиран.

Неколку дена по воениот преврат во Бугарија во јули 1923 бил убиен и премиерот Стамболиски. Многумини сметале дека зад ликвидацијата стои ВМРО на Тодор Александров, меѓутоа тој ќе ги демантира таквите тврдења. Михајлов пишува дека Стамболиски бил нивен голем непријател, испратил луѓе да го убијат Александров, соработувал со Белград и ги прогонувал Македонците, но и покрај тоа тие не посегнале по неговиот живот.

По смртта на Александров автономистичката ВМРО ќе биде претворена во класична терористичка организација од Михајлов и таа ќе изврши серија атентати. Тој во своите спомени ќе се пофали дека за девет години биле извршени 85 атентати само во вардарскиот дел на Македонија. Кога го правел списокот на тие што треба да бидат ликвидираник на прво место ги ставил, според него, “најголемите непријатели на македонското дело“: Петар Чаулев, член на ЦК на ВМРО на автономистичката ВМРО, кој „се шетал по Европа на сметка на Виенската комунистичка централа“, потоа, Стојан Мишев кого го обвивнувал дека соработувал со Србите и „тероризирал и истребувал се’ што било побудно бугарско во Брегалничкиот регион“ и Тодор Паница, кој работел за комунистите, Србите и Грците.

Прв ќе биде ликвидиран Стојан Мишев. Тој е штипски војвода од Ново Село, родното место на Михајлов. Семејствата на Мишев и Михајлов биле соседи и многу добро живееле. Смртната пресуда ја реализирал 21 годишниот штипјанец Кирил Григоров. Мишев бил убиен на 30 декември 1924 година, точно напладне, на прагот на куќата во која што живеел, пред неговата неколкугодишна ќерка Нада, сопруга на претседателот Киро Глигоров. Атентаторот успеал да избега од Штип и стигнал близу до границата со Бугарија, но таму бил предаден од некој селанец и фатен од српската полиција. Осуден бил на смрт и стрелан на 30 август 1925 година.

„Машкиот удар на Кирчо Григоров за него самиот беше многу лесен чекор; решен беше да умре и со тоа сите пречки беа надминати. ‘Ми се чини, пет души да се, ќе ги истркалам еден по друг’, кажуваше насмеано нашиот херој.“, пишува во своите спомени Михајлов, кој никогаш не влегол во Македонија и не зел пушка в рака да се бори за неа како што се бореле многу други македонски револуционери, плашејќи се за сопствениот живот. Наместо тоа испраќал млади сиромашни момчиња кои слепо му верувале, . извршувале секоја негова наредба и убивале во името на Македонија.

23-02-2011, 08:40 PM
Reply
Valkanizater Offline
Senior Member

Без връзка с темата - чувал съм, че Киро Клигоров се запознава със съпругата си в София - дали това е така?
Семейството на Стоян Мишев бяга в София?
24-02-2011, 08:37 AM
Reply
Playboytaxi Offline
Senior Member

Afion mislam ja pokazvashe taja slika na Todor Aleksandrov nekade,ama bez da kaje od kaj e zemena:

[Image: 215556_194783877224513_101815173188051_4...8634_n.jpg]

15-04-2011, 05:01 PM
Website Reply
афион Offline
Posting Freak

Да не треба да те информирам со изјава заверена на нотар?Убаво што ја покажувате книгата,ама и предговорот да го кажевте Icon_razz

Makedonija

(This post was last modified: 16-04-2011, 11:02 AM by афион.)
16-04-2011, 11:02 AM
Reply
jingiby Offline
Posting Freak

(16-04-2011, 11:02 AM)афион Wrote: Да не треба да те информирам со изјава заверена на нотар?Убаво што ја покажувате книгата,ама и предговорот да го кажевте Icon_razz

Е, бре Афионе, жив ли си още?Bravo Ти ли го писа предговорот или друг фалшификатор-македонист?Glava_vo_zid
[Image: 03079b0284b1ec94.jpg]
16-04-2011, 01:55 PM
Reply
TATAP Offline
турко-монгол

Не го е писал!Неговите писания са от един полувъпрос-полугатанка!
Когато говориш на Бог, това е молитва. Когато Господ ти говори - това е шизофрения.
16-04-2011, 02:56 PM
Website Reply
афион Offline
Posting Freak

(16-04-2011, 01:55 PM)jingiby Wrote:
(16-04-2011, 11:02 AM)афион Wrote: Да не треба да те информирам со изјава заверена на нотар?Убаво што ја покажувате книгата,ама и предговорот да го кажевте Icon_razz

Е, бре Афионе, жив ли си още?Bravo Ти ли го писа предговорот или друг фалшификатор-македонист?Glava_vo_zid

Жив сум како не,,туку од каде знаете што е фалсификат кога ја немате целата книга Icon_razz

Makedonija

16-04-2011, 04:55 PM
Reply
афион Offline
Posting Freak

(16-04-2011, 02:56 PM)TATAP Wrote: Не го е писал!Неговите писания са от един полувъпрос-полугатанка!

Охо,кај си бре татаре, мислиш на мене а? Ако Music3

Makedonija

16-04-2011, 04:56 PM
Reply
Playboytaxi Offline
Senior Member

Blagojche ,nas ni interesuvat originalni dokumenti kako toja turski dokument koj e citiran,a ne frustraciite na toja koj pishal predgovorot...Samo moga da si predstavam kako se potil chovekot koga gi prevejdal tie pisma,celo chudo e che ne napisal makedonec.... A sho stana so tvojta teorija che Bulgarin=hristijanin???? Gledash pishe nacionalnost-Bulgarin,religia -hristianin..... Makedonskite paradoksi nemat kraj....

16-04-2011, 07:51 PM
Website Reply
Playboytaxi Offline
Senior Member

Ili velish Bugarin bilo =selanec.... Nacionalnost -selanec ,demek Bugarin ???....

16-04-2011, 08:00 PM
Website Reply