Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

Thread Rating:
  • 10 Vote(s) - 2.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Тодор Александров
Author Message
demmian
Unregistered

(16-08-2010, 01:30 AM)Вовата Wrote: Во Бугария (со изкљючок на една рака платеници од Мусомиште) населението просто ќе се на насмее - пиринци се Бугари, во нивните мисли столица им е София, а не Скопје и за нив луѓете од вардарска се болни братучеди.

Тоа се фактите.

Да такви се фактите...ама има уште еден многу болен за бугарите ФАКТ...не можат да сфатат како тоа во денешна Македонија има луѓе со поинаков АЗ,различен од нивниот...тоа е како децата до 2-3 годишна возраст,кои не разбираат дека освен нивното,има и милион други гледишта...од психолошки аспект пола бугарска нација е за на психијатриско лечење...не можете да се помирите со размислувања,концепции и идеи различни од вашите болни фантазии.

Тоа не е нормално!

А,имам забележано кај многу бугари дека ЛОГИКАТА која ја употребуваат бугарите од народопсихолошки аспект е мноогу поинаква од логиката кај сите останати нации....како бугари не знам дали го забележувате тоа,но кога би имало неутрален оценувач на овие дебати,во кои учествуваат бугари,тоа многу попрецизно би го процениле.
16-08-2010, 01:54 AM
Reply
Вовата Offline
Posting Freak

"многу болен за бугарите ФАКТ"

Не е за нас болен... ние сме тоа што сме. Вие сте the laughing stock на светот. И за таа метаморфоза славите си го Асном и си се пржите во сопствен сос.

НО! Долу кунките од историята.
16-08-2010, 01:59 AM
Reply
ЈорданПетровски Offline
ЈорданПетровски-ЦРНИ

(16-08-2010, 01:30 AM)Вовата Wrote:
(15-08-2010, 11:55 PM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote: Денеска Обединувањето е најлесно. Доволно е и Вардаска Македонија да влезе во Европската Унија.

Тоа е наивно. И во Европската уния државни граници се државни граници.

Никогаш Ниту Бугарската, ниту Грчката држава ке се согласат да им се земат региони за обединуване на Македония. Првом, не заборавай со кого имаш работа кај Грците. Тие за едно име ќе ви изпијат крвта, да не говориме дека ке одступат северна Грция. Таму дури и да има некоја подмолна славянштина, која да речеме (много хипотетично) дека ќе изплува на поврхнина, државата нема и збор да се издума за менување граници.

Во Бугария (со изкљючок на една рака платеници од Мусомиште) населението просто ќе се на насмее - пиринци се Бугари, во нивните мисли столица им е София, а не Скопје и за нив луѓете од вардарска се болни братучеди.

Тоа се фактите.

Вовата непостои неможно. Граници постојат сега, што ке стане утре (за 10, 50, 100 години) со границите во ЕУ е прашање а ние зборуваме за утре.
Столицата на Обедината Македонија се знае која е Icon_wink, не е Скопје.....
16-08-2010, 01:59 AM
Reply
demmian
Unregistered

(16-08-2010, 01:59 AM)Вовата Wrote: НО! Долу кунките од историята.

Јас УБАВО кажав дека се она што го сметате за сопствена историја,тогаш треба да ви припадне ВАМ!

Така и така со бугарите не би делеле нешто не дај си Боже историја со некои комшии на исток да делам...Јас сум ЗА да си земете се она што го сметате за ваше.

Ама како што гледам,изгледа имате друга цел:преку прилагање на пропагандни материјали како историски документи индиректно да изјавувате претенции кон соседна Македонија,кон туѓа држава и туѓ народ!
16-08-2010, 02:06 AM
Reply
ЈорданПетровски Offline
ЈорданПетровски-ЦРНИ

(16-08-2010, 01:49 AM)demmian Wrote: Колку и да се нервирате и сечете вени на тоа,факт е дека АСНОМ е светиња за Македонците и Македонија и е доста важно собитие во поновата македонска историја.

Затоа ти реков,не се занесувај дека само ВМРО е централен термин во македонската историја,од ВМРО има десет пати поинтересни настани,термини,личности итн.

И се изјаснив веќе дека дел од ВМРО се откровени бугарофили-Ванчо Михајлов и Александров се точно такви ѓубриња...

И уште еднаш ќе повторам:вас не ве интересира толку многу ,,крадењето на бугарска историја од страна на МАНУ,, вас ве интересира преку историско-бугарско-циганска пропаганда да изразувате индиректно претенции кон денешна Македонија.То ест претенции кон нешто што е туѓо,претенции кон туѓа нација и туѓа држава.

Без ВМРО Деммиане ке немало АСНОМ. Кога ке разбереш зошто се ликвидирани и отстаранети, Рацин, Ченто, Брашнаров, Шатев и редица други ке можеш да зборуваш за ВМРО и за АСНОМ.

пс. земи да проучуваш кој убил повеке Македонци, Лазар Колишевски или Ванчо Михајлов и Тодор Александров заедно, не одговарај тука, ке отворам тема деновиве за тоа, па да бидеш подготвен.
16-08-2010, 02:08 AM
Reply
macedon
Unregistered

абе лажговци се, ама сами себе се лажат

убаво стои дека Ќустендил е окупиран од Македонците под водство на Тодор Александров

[Image: 1922_12_07_p11.png]

Ванчо Панзов од Свети Николе, синот на телохранителот, тврди дека прво е убиен татко му Панзо, а потоа Тодор Александров. „Роден сум посмртче во Свети Николе, а српските власти шест месеци не им дозволиле на мојата мајка да ме крсти, само затоа што татко ми бил телохранител на Тодор Александров. Мојот татко не е бугарски агент, ниту бугарски полицаец, а ако бил тоа, тогаш целото семејство ќе го префрлеше во Софија, како што обично го прават тоа шпионите.“
Панче Коцев Иванов од с. Врсаково, Штипско, вели дека Тодор Александров имал привидение. Кога на грб го пренесував преку реката Брегалница ми го кажа следното: "Ќе дојде ден Македонија ќе биде држава, но јас нема да дочекам“.

плус
овие татариве се прават наудрени на ова
ај пак да ги потсетам

„ВМРО која ги претставува Македонците што се борат за национално самоопределување, политичка слобода, самоуправа и најголема можна социјална правда, има цел: ОБЕДИНУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА, распарчена меѓу Бугарија, Грција и Србија во 1913 година со Букурешкиот договор за мир и со Нејскиот во 1919 година - ВО ЕДИНСТВЕНА ПОЛИТИЧКА ЕДИНКА која потоа ќе биде рамноправен член на една балканска федерација или барем во својата прва етапа од една Југословенска федерација.“ потпишал Тодор Александров.

Со своите високи квалитети, и покрај физичките страдања поради болест, која не простува, Александров беше станал легендарен конспиратор, кој дејствуваше неуморно на планините во Македонија. Неговата врховна цел беше независноста на Македонија, која во една самостојна држава Ќе ги вклучи деловите кои сега припагаат на Југославија, Грција и Б’лгарија, и така создавање на еден нов фактор за мир и балканска спогодба.

(Весникот Трибун де Женев од 24.09.1924 год.)

a овде стои Независна Македонија никаква Бугарија

[Image: Todor.jpg]

(16-08-2010, 02:08 AM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote: Без ВМРО Деммиане ке немало АСНОМ. Кога ке разбереш зошто се ликвидирани и отстаранети, Рацин, Ченто, Брашнаров, Шатев и редица други ке можеш да зборуваш за ВМРО и за АСНОМ.

пс. земи да проучуваш кој убил повеке Македонци, Лазар Колишевски или Ванчо Михајлов и Тодор Александров заедно, не одговарај тука, ке отворам тема деновиве за тоа, па да бидеш подготвен.

Колишевски и неговите пријателчиња Темпо и Тито ги отстраниле сите Македонци кои имале идеја за слободна и независна Македонија, а успеале и да ги превртат фактите, да ги сменат книгите, да ги прогласат сите за шпиуни, дури и Илинденците па и химната да ја сменат
16-08-2010, 07:51 AM
Reply
demmian
Unregistered

(16-08-2010, 02:08 AM)ЈорданПетровски-ЦРНИ Wrote:
(16-08-2010, 01:49 AM)demmian Wrote: Колку и да се нервирате и сечете вени на тоа,факт е дека АСНОМ е светиња за Македонците и Македонија и е доста важно собитие во поновата македонска историја.

Затоа ти реков,не се занесувај дека само ВМРО е централен термин во македонската историја,од ВМРО има десет пати поинтересни настани,термини,личности итн.

И се изјаснив веќе дека дел од ВМРО се откровени бугарофили-Ванчо Михајлов и Александров се точно такви ѓубриња...

И уште еднаш ќе повторам:вас не ве интересира толку многу ,,крадењето на бугарска историја од страна на МАНУ,, вас ве интересира преку историско-бугарско-циганска пропаганда да изразувате индиректно претенции кон денешна Македонија.То ест претенции кон нешто што е туѓо,претенции кон туѓа нација и туѓа држава.

Без ВМРО Деммиане ке немало АСНОМ. Кога ке разбереш зошто се ликвидирани и отстаранети, Рацин, Ченто, Брашнаров, Шатев и редица други ке можеш да зборуваш за ВМРО и за АСНОМ.

Јордане,неоспорен факт е дека едното крило на ВМРО биле отворени бугарофили во најмала рака...

Пронајдов од прадедо ми такви стари документи,сите се бугарофил до бугарофил,документите се напишани на татарски јазик,па се чудам кое зимско утро да си го запалам огнот со нив.
16-08-2010, 01:08 PM
Reply
Paradigm Offline
Senior Member

(16-08-2010, 01:08 PM)demmian Wrote: Пронајдов од прадедо ми такви стари документи,сите се бугарофил до бугарофил,документите се напишани на татарски јазик,па се чудам кое зимско утро да си го запалам огнот со нив.
А ако сам казваш,че дедо ти бил бугарофил и пишел на български,на кой се сърдиш после,че некой го писал българин.
Знам не ти се аресва това,ама такива са фактите,такова е миналото и къщата да си запалиш нема да промениш нищо.Сливата, банани не може да роди...
(This post was last modified: 16-08-2010, 01:15 PM by Paradigm.)
16-08-2010, 01:14 PM
Reply
ЈорданПетровски Offline
ЈорданПетровски-ЦРНИ

(16-08-2010, 01:08 PM)demmian Wrote:

Јордане,неоспорен факт е дека едното крило на ВМРО биле отворени бугарофили во најмала рака...

Пронајдов од прадедо ми такви стари документи,сите се бугарофил до бугарофил,документите се напишани на татарски јазик,па се чудам кое зимско утро да си го запалам огнот со нив.

Побарај ОРГИНАЛНИ документи од другото крило кое не било бугарофилско и НАПРАВИ СПОРЕДБА и тогаш носи суд. Документите од прадедоти не ги гори. Однеси ги во Архивот на Македонија таму ке ги видат стручни луѓе кои ке ти дадат на увид и документи од небугарофилите.
16-08-2010, 02:41 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(16-08-2010, 01:08 PM)demmian Wrote:

Оххх мори майко шо ке праама сега? .....Icon_wink...ХА-ХА една иста работа и на моят прадедо дека бил во ВМРО на сликите(на гърба) са написани на "татарки език " па и една му слика на прадедо кога е бил подофицер во българскта армия во пъравата светска война па писал "след клетвата за нашия цар и народ"-па интересно кога е бил, во българската армия за кой народ и цар е давал заклетва прадедо ?

Дамяне сега довада прашането кога наще прадедовци са биле българи ние що сме ????.....па и кой е имал потреба од македонските българи после 1945г. да прави етнически македонци со отделен език ,писменост и история ???
"Който ми каже дека не съм македонец ке му го скинам езикот, който ми каже дека не съм българин ке му секам главата"
Тодор Александров

"Македония без Българи огин ке я гори "
Иван Михайлов

16-08-2010, 04:17 PM
Reply
demmian
Unregistered

(16-08-2010, 04:17 PM)ivan mihajlov Wrote: Дамяне сега довада прашането кога наще прадедовци са биле българи ние що сме ????.....па и кой е имал потреба од македонските българи после 1945г. да прави етнически македонци со отделен език ,писменост и история ???

Moжеби десетти пат на форумов ќе се повторам дека ИСТОРИЈАТА Е МИНАТО,КОЕ НЕ ТРЕБА ДА СЕ КОРИСТИ ВО ДЕНЕШНИ ВРЕМИЊА ЗА ПОДМОЛНИ ПРОПАГАНДНИ ЦЕЛИ,КАКО ШТО ВИЕ БУГАРИТЕ ЈА КОРИСТИТЕ.

Историјата е минато,а сегашноста е сосема поинаква,нема ни допирна точка со историјата.

Вие ако сакате и милион оригинални документи извадете,штом нашите разбирања се поинакви,тоа нас ништо не ни значи.

Јас кога ги читам документите од стариот сеедно да читам дека бил Англичанец,Мексиканец,Грк,Француз,Шпанец...нема никакво влијание врз моето сознание,сосема ми е безразлично,со други зборови не ми значи ништо...не е нешто фрапантно или шокантно!
16-08-2010, 04:53 PM
Reply
Solenik Offline
wiseman - мудрец

(16-08-2010, 04:53 PM)demmian Wrote:
(16-08-2010, 04:17 PM)ivan mihajlov Wrote: Дамяне сега довада прашането кога наще прадедовци са биле българи ние що сме ????.....па и кой е имал потреба од македонските българи после 1945г. да прави етнически македонци со отделен език ,писменост и история ???

Moжеби десетти пат на форумов ќе се повторам дека ИСТОРИЈАТА Е МИНАТО,КОЕ НЕ ТРЕБА ДА СЕ КОРИСТИ ВО ДЕНЕШНИ ВРЕМИЊА ЗА ПОДМОЛНИ ПРОПАГАНДНИ ЦЕЛИ,КАКО ШТО ВИЕ БУГАРИТЕ ЈА КОРИСТИТЕ.

Историјата е минато,а сегашноста е сосема поинаква,нема ни допирна точка со историјата.

Вие ако сакате и милион оригинални документи извадете,штом нашите разбирања се поинакви,тоа нас ништо не ни значи.

Јас кога ги читам документите од стариот сеедно да читам дека бил Англичанец,Мексиканец,Грк,Француз,Шпанец...нема никакво влијание врз моето сознание,сосема ми е безразлично,со други зборови не ми значи ништо...не е нешто фрапантно или шокантно!

Без да навлегувам во дискусијата околу "бугарштината", морам да реагирам оти твојава изјава е безлогична и парадоксална:
Без минатото нема сегашност.
Ако дедото е магаре, внукот не може да е лав.
Ако ништо не ти значи прадедо ти, зошто тогаш ти е на аватарот?
16-08-2010, 05:10 PM
Reply
Taridin Offline
Posting Freak

(16-08-2010, 05:10 PM)Solenik Wrote: Ако ништо не ти значи прадедо ти, зошто тогаш ти е на аватарот?
Прадедо му /Татарот/ се борел за слободата на Македонија.
16-08-2010, 06:04 PM
Reply
Paradigm Offline
Senior Member

(16-08-2010, 06:04 PM)Taridin Wrote:
(16-08-2010, 05:10 PM)Solenik Wrote: Ако ништо не ти значи прадедо ти, зошто тогаш ти е на аватарот?
Прадедо му /Татарот/...
PosPosPosBravo
(This post was last modified: 16-08-2010, 06:17 PM by Paradigm.)
16-08-2010, 06:16 PM
Reply
Вовата Offline
Posting Freak

Малка изправка:

Прадедо му се борел за сВободата на Македония (види документите и знаминята).

Слободата ви я донесе АСНОМ.
(This post was last modified: 16-08-2010, 06:20 PM by Вовата.)
16-08-2010, 06:19 PM
Reply
Taridin Offline
Posting Freak

(16-08-2010, 06:19 PM)Вовата Wrote: Прадедо му се борел за сВободата на Македония (види документите и знаминята).

Цепенков мислам е пред АСНОМ. македонското си е сЛобода

„Готфейкье се яз за Софиа да одам, едно за сбиркьите, друго, да я видам Софиа, а най-поекье да видам слушаната слобода и да видам некоя работа да ватам, чункьи работата во Прилеп ми се ра[з]сипа, еден ден туку ми дойде еден приятел, що беше бил во Софиа и ми кажа, оти во Софиа разбрал од некой прилепчани, за оти Министерстфото на просвещение изва[д]ило приказ, да сака народни умотфорениа.

— Ете како начека, Марко — ми рече приятелот, — за тфойте стари работи, а, сега кошни му се во Софиа, да [г]и однесиш на Министерстфото сбиркьите и да спечалиш пари и чес[т].“
16-08-2010, 08:04 PM
Reply
Вовата Offline
Posting Freak

(16-08-2010, 08:04 PM)Taridin Wrote: Цепенков мислам е пред АСНОМ. македонското си е сЛобода

На знаминjата друго пишува... Ги нарачале во странство?
16-08-2010, 08:12 PM
Reply
demmian
Unregistered

Да учел во грчко училиште ќе бил грк...

Да учел во српско,меѓу српска пропаганда.ќе бил србин.

Судбински учел во бугарско училиште,БГ-стајл,каде бугарската пропаганда била најсилна...

Заклучокот направи си го сам.
16-08-2010, 08:18 PM
Reply
demmian
Unregistered

Кога јас самиот ќе одлучам тогаш ќе го симнам...

Иначе и на Тито да бев внук,ако не сум согласен со некои негови постапки,тогаш не ги оправдувам...јасно ли ти е?!
16-08-2010, 08:20 PM
Reply
ivan mihajlov Offline
Posting Freak

(16-08-2010, 04:53 PM)demmian Wrote: Moжеби десетти пат на форумов ќе се повторам дека ИСТОРИЈАТА Е МИНАТО,КОЕ НЕ ТРЕБА ДА СЕ КОРИСТИ ВО ДЕНЕШНИ ВРЕМИЊА ЗА ПОДМОЛНИ ПРОПАГАНДНИ ЦЕЛИ,КАКО ШТО ВИЕ БУГАРИТЕ ЈА КОРИСТИТЕ.

?????!!!???Tuktuk0ni

Никой днеска неска да ти го неагира македонското самоопределуване само дека кога дебатираме за историята и кога заборуваме за историята на ВМРО една е вистината дека е била партия на македонските българи и сите я занааме ва работа. ...и още едно прашне :

До кога кога некой зборува вистината за историята во Република Македния ке му кажите дека прави "българска пропаганда" или "КОРИСТИ ВО ДЕНЕШНИ ВРЕМИЊА ЗА ПОДМОЛНИ ПРОПАГАНДНИ ЦЕЛИ"...??????..смешно и жално !
"Който ми каже дека не съм македонец ке му го скинам езикот, който ми каже дека не съм българин ке му секам главата"
Тодор Александров

"Македония без Българи огин ке я гори "
Иван Михайлов

16-08-2010, 08:24 PM
Reply