Много интересна дискусия. Съжалявам, че съм я изпуснал. Зоограф, как става да търсиш в Гугъл само на определен език? Не мога да стигна до тази функция, а е полезна.
Пробвах на немски - altbulgarische език ми дава 26 хил. отговора, а altkirchenslavische - близо 29 хиляди и съм съвсем съгласен с позицията на немската уикипедия, че в ранния си период езикът е свързан с българското царство (всички известни документи идват оттам), но разцветът му, масовата литературна продукция, са от по-късни периоди, вече в Русия и пр., затова езикът е общ и наричан старо или черковно славянски
(
http://de.wikipedia.org/wiki/Altkirchens...he_Sprache).
За историческата лингвистика съм склонен да вярвам на немците - на първо място вероятно защото съм фашист, както изтъкна сръбският колега (комуто благодаря, че привлече вниманието ми към тази тема), но и защото немците са измислили тази наука и още са най-добри.
Зоограф, имам едно общо, кардинално възражение срещу коментарите ти за езика и средновековната или предмодерната идентичност.
- Съгласен съм, че през средните векове идентичността е била свързвана с род, семейство, населено място, религия, социална позиция и пр. и по-малко с някакви големи конструкции като език, народ, дори племе.
- Съгласен съм и с това, че за национален език е абсурдно да се говори, имало е регионални и локални диалекти, които са се преливали един в друг.
Но:
- самата концепция за "идентичност" (идентитет) е измислена, за да отговори на един парадокс - психолозите са се опитвали да обяснят какво е общото между един и същи човек, когато например бебето Зоографче или детето Зоографчо няма нищо общо, биологически, интелектуално, социално с мъжа Зоограф. Различните възрасти и връзката между тях. Сетне и други науки, например историята, са взели този концепт, за да обясняват идентичността. Да търсят връзки между привидно различни състояния.
Така че от момента, когато започнем да говорим за "идентичност / идентитет" трябва да приемем този парадокс. Или изобщо да се откажем от понятието, концепта.
Но тогава трябва да бутнем нещата докрай - например аз да не си получа парите другата седмица, защото днешният нескафе вече е различен от нескафе от предишната година, който е подписал договора (между другото, има интересно есе на Марсел Мос за юридическата природа на модерната идея за личност - и следователно, за идентичност).
- понятието "българин" през 10 или 19 век навярно се е различавало от това, което разбираме днес под "българин". Същото за държавата. Българската държава 10 век се е занимавала с воюване, дипломация и пр. - докато днешната българска държава е част от НАТО и съгласува външната си политика с ЕС, т.е. не е самостоятелна в това отношение. Българската държава 19 век не се е занимавала с ядрена енергетика, не е плащала пенсии, не е давала пари за безплатно здравеопазване, спорт, магистрали. Като функции - почти нищо общо с модерната българска държава.
Но все пак връзката между двете може да се проследи - по същия начин, както връзката между човека на млади и стари години, брез серия малки стъпки. Може би затова историците са решили, че е добре да вземат концепта за "идентичност" от психологията или правото.