hristo
Super Moderator

|
(05-10-2012, 08:35 PM)Stefan Wrote: Днес се чествува сто години от Освобождаването на Горна Джумая (Благоевград) и Пиринска Македония.
"Благоевград. Над 10 000 души се събраха на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград за тържествената заря-проверка по повод 100 години от Балканските войни и Освобождението на Горна Джумая и присъединяването на Пиринска Македония към Майка България. "
100 години свобода
Как мислят нашите домакини от Македония, свободни ли са техните братя от Пирина и имат ли македонците в България наистина повод за празник?
Вчера бев во Благоевград. Имав лични работи да свршам. Немав намера да учествувам на прославата.Поминав низ главниот плоштад и кај квартот Вароша ( кај црквата). Имаше многу народ, свечен вод на војници, музика и доста полицајци како обезбедување, Видов и многу ученици. Почесто одам во Благоевград, но таква маса луѓе во центарот не сум видел.Сите зборуваат на блгарски, немаше никаква провокација или инцидент по било која основа.
Дали се слободни нашие сонародници во Пирин, значи тие кои етнички се изјснуваат како Македонци? Не знам! Никогаш, кога одам таму, не сум бил во седиштето на ОМО Пирин ( на пример), ако го имаат. Лично сум видел на плоштадот во Благоевград, , каде се наоѓа и општината, како една средовечна жена, облечена со маица со 16-крако сонце, влегува во општината. Намерно ги пратев реакциите на луѓето во близината. Никој, ама баш никој, не направи некоја провокација кон жената. Таа мирно си влезе во општината.
Дали “ македонците в България наистина повод за празник?“. Па, тогаш кога се војувало ( 1912) сите се чувствувале како Блгари и тогашните сигурно се радувале. Но, сегашните Македонци во Блгариа, независно од нивниот број, веројатно тоа го чувствуваат како цепање на Македонија како единствен простор.
|
|
06-10-2012, 08:42 AM |
|
Valkanizater
Senior Member

|
|
29-10-2012, 11:09 PM |
|