Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Македонските медии за България
Author Message
Топорчо Offline
Posting Freak
*****

Posts: 1,000
Joined: Jul 2011
Reputation: 9

[undefined=undefined]Гоце Делчев: Бугарија да не ни се меша во работата![/undefined]

Го објавуваме Планот за основање на револуционерната организација" што го најавиле уште во јули 1892 година при средбата во Софија К. Шахов, Г. Делчев и И. Хаџиниколов. Меѓу неговите пет точки, макар и формулирани во подоцнешните спомени, гласат: 1. Организацијата да се основе во Македонија, а не во Софија, бидејќи основана во Софија и раководена од Софија, Србите и Грците ќе ја третираат како измислица на бугарската влада, ќе основаат и тие такви организации и од нашата организација нема да излезе ништо. Притоа таа треба да биде тајна. 2. Основачите да се Македонци...


Македонската револуционерна организација (натаму. МРО) е формирана во Солун на 23 октомври 1893 година. Тоа беше всушност континуитет на револуционерната компонента од ослободителната борба на македонскиот народ што имаше веќе доста значајна историја. Истовремено, МРО претставуваше продолжение на лозарската" антиегзархиска борба со други средства". И Ѓорче Петров, еден од главните дејци на оваа Организација, признава: Ова движење доаѓа паралелно со појавата на таканаречениот од некои македонски 'сепаратизам', изразен преку списанието 'Лоза' во Софија, раководено од Арсов, Баласчев, Хаџиниколов и др. Кружокот 'Лоза' - додава Ѓорче - претендира и денеска дека ова движење во Македонија е резултат на нивната агитација. Ова исто 'сепаратистичко' движење се појави во Солун меѓу учителите во гимназијата. Реченото раздвижување, што продолжи неколку години, го толкувам како реакција против долгогодишниот стремеж на Егзархијата да го сконцентрира во свои раце диригирањето на општествениот живот, а освен тоа, го сметам и како нов чекор кон самодејност во земјата."

МАКЕДОНЦИТЕ ШЧО ПРЕБЕГАА
Не случајно самиот Иван Хаџиниколов во своите необјавени Спомени кажува дека уште во јули 1892 година дошол во Софија за токму преку Коста Шахов, еден од организаторите и едно време и водач на лозаритее, да побара човек што ќе дојде во Солун и ќе застане на чело на револуционерната организација за ослободување на Македонијаа. Самиот Шахов, заедно со Д. В. Македонски, во весникот Македониаа повеќепати настојуваше да се продолжи борбата одново преку едно такво организирано револуционерно движење. Од друга страна не беше случајно што меѓу шестмината основачи на МРО се најдоа и Даме Груев и Петар Попарсов, некогашните бегалци од егзархиската гимназија во Солун, но и од студиите во пазувите на српската пропаганда во Белград, едни од главните основачи на Младата македонска книжовна дружина во Софија и бегалци од бугарската престолнина. Затоа и Крсте Мисирков уште во 1903 година напиша дека имено таа разбегана по балканските престолнини македонска интелектуална генерација застана и во темелите на МРО. Немајки во Бугарија почва за национален сепаратизм - вели Мисирков во За македонцките работи" - македонците, шчо пребегаа од Белград во Софија, се зафатија со образуајн'е на револ'уциони организации во Бугарија и Македонија."

ОСНОВАЧИТЕ ДА СЕ МАКЕДОНЦИ
Го објавуваме Планот за основање на револуционерната организација" што го најавиле уште во јули 1892 година при средбата во Софија К. Шахов, Г. Делчев и И. Хаџиниколов. Меѓу неговите пет точки, макар и формулирани во подоцнешните спомени, гласат:
1. Организацијата да се основе во Македонија, а не во Софија, бидејќи основана во Софија и раководена од Софија, Србите и Грците ќе ја третираат како измислица на бугарската влада, ќе основаат и тие такви организации и од нашата организација нема да излезе ништо. Притоа таа треба да биде тајна.
2. Основачите да се Македонци, чесни, да имаат добро име и да живеат во Македонија, за да бидат постојано во контакт со населението во Македонија, да бидат и тие изложени на истата опасност на каква што ќе бидат изложени нивните следбеници, преку кое полесно ќе ја спечалат и довербата на населението.
3. Паролата треба да биде автономијата на Македонија. Нашето барање треба да се потпира врз членот 23 од Берлинскиот договор за да се надеваме на успех. Да постигнеме автономија на Македонија значи да ја откинеме не само од Турците, туку и од Србите и Грците. Оцртани еднаш границите на автономна Македонија, Србите и Грците не ќе можат да бараат делови од неа, додека ако посакаме присоединување на Македонија кон Бугарија, Србите и Грците ќе посакаат и тие делови од неа. Нашата задача треба да биде да ја спасиме Македонија цела, а тоа може да стане само преку автономна Македонија.
4. Организацијата треба да биде самостојна и независна. да нема никакви врски и ангажмани со владите на соседните држави, за да не и влијаат и да не ја обвинуваат дека е орудие на некоја од тие влади и со тоа да предизвика противдејство од страна на другите соседни влади.
5. Од Македонците во Бугарија и од бугарскиот народ ќе бараме морална и материјална поддршка, без притоа да ни се мешаат во работата..

АВТОНОМИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА
Во таков или сличен дух се и искажувањата во спомените на другите основачи на МРО. Оригиналните документи (Правилникот-Устав и др.), меѓутоа, не се зачувани. Она што сега се прокламира како Устав на МРО од 1893 година воопшто не може да се прифати како автентичен нејзин акт, зашто во почетокот оваа организација, пред се, никако не можела да го носи името Бугарски македонско-одрински револуционерни комитетии! Освен тоа, Петар Попарсов во сп. Билетинн, орган на бившата Внатрешна македонска револуционерна организација во Софија (1919), и децидирано наведува дека првото име на МРО било Комитет за придобивање на политичките права на Македонија дадени од Берлинскиот конгресс. И Ѓорче Петров сосем конкретно наведува дека првин, се до 1896 година, имало само еден краток правилник од неколку члена, изработен од Дамета (клетвата и др.)), дека тоа правилниче било литографираноо и дека основната цел на Организацијата била автономијата на Македонија и тоа во рамките на чл. 23 од Берлинскиот договор. Во статијата во Блетинн пак Петар Попарсов и директно го поврзува основањето на МРО со лозарите:
Првата мисла за револуционерен отпор - пишува тој - се фрли во Софија преку весникот на К. Шахов 'Глас Македонски' (всушност авторот мисли на неговиот претходен весник Македониаа - Бл. Р.). Околу неа се водеше и една доста оживена полемика - имаше и противници. Таа мисла беше на Младата македонска дружина што си го додаде и епитетот 'книжовна' за да ги прикрие своите вистински намери, а тие беа: врбување сомисленици што да заминат во Македонија и таму, на местото, како некогаш Левски и неговите другари, да подготвуваат почва за револуционерното движење, во сообразност со месните услови. Една комисија од потесен круг подготви устав и правилник за организирањето, но од нив не остана никаков материјален спомен: изгореа заедно со печатницата во Романија, каде што ги занесе специјален човек..

ВЕЧЕР пренесува дел од книгата на академик Блаже Ристовски, главниот редактор на првата "Македонска енциклопедија". Издавач на делото, едно од петте томови од избраните дела на авторот, е "Матица"


ПРОДОЛЖУВА: Гологанов во 1891 г: ние Македонците имаме мака од Грците, Бугарите и Србите

ПОДГОТВИЛ: Де.Т.

http://vecer.com.mk/?ItemID=B2D454F468E0...91F380A44D
Без Ботев няма България
24-10-2012, 06:20 PM
Reply


Messages In This Thread
RE: Македонските медии за България - by Топорчо - 24-10-2012, 06:20 PM