Добредојдовте
  • Users with e-mails at mail ·ru, aol ·com and gmx ·com to contact admins for registration.
  • Новорегистрираните членови повратниот одговор од форумот за активирање на сметката нека го побараат и во Junk на нивните пошти.
  • Сите регистрирани членови кои неучествуваат во дискусиите три месеци автоматски им се брише регистрацијата

 

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
РЕВИДИРАНИ СТАЉИНИСТИ, ВАНЧОМИХАЛОВИСТИ, АНАРХОЛИБЕРАЛИ ЈА „ОСАМОСТОЈУВАА“ МАКЕДОНИЈА
Author Message
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#1


Quote:РЕВИДИРАНИ СТАЉИНИСТИ, ВАНЧОМИХАЛОВИСТИ И АНАРХО ЛИБЕРАЛИ ЈА „ДЕМОКРАТИЗИРАА“ И „ОСАМОСТОЈУВАА“ МАКЕДОНИЈА I


Пишува Јордан Петровски

„Ревидирањето“ на лица е специјалитет на комунистичката инквизиција. На македонско тло, за прв пат овој метод бил применет почнувајќи во 1948. год. за време на таканаречениот период на Информбиривците кои биле испраѓани на на Гoли Оток. Бидејќи методов се покажал како многу успешен се применува до денешен ден. Дека е така имаме свежи примери во Филип Петровски, Марјан Додовски и Валентина Божиновска, помеѓу другите. Ревидирањето означува промена на „ставот“ за кој дотогаш предметот на ревидирање бил непрекорен борец. Суштински, ревидирањето значи убивање на човекот во човека. Тоа означува благодарност кон ОЗНА/УДБа/КОС/СДБ за фактот што таа му овозможила на предметот да свати дека е виновен, и дека тие му дале шанса „вината“ да си ја покае со „Баци Рака“ на врховниот водач, за потоа да може ја докажува вернооста секој ден со кодошење, соработка со неа во „откривање“ на новите неосознаени виновници. Ревидирањето значи значи лојалност кон ОЗНА/УДБа/КОС/ СДБ, односно духовно потпишување на доживотна соработничка оданост. Во многу случаи—да не речеме во 99% од нив—одданоста се пренесува од колено на колено.

Знаеме дека текстов нема да промени ништо во однесувањето на Власта, ниту на „опозоцијата“ во начинот на спроведувањето на лустрацијата што претставува основни услов за демократизација и национално помирување во Македонија.

Текстов има сосема друга цел: да остави сведоштво, од автентичните учесници на обидот Македонија навистина да се осамостои и демократизира. Се надеваме она што ќе биде запишано тука ќе послужи на генерацијата што доаѓа конечно да го оствари вековниот сон барем еден дел на Македонија да биде навистина самостоен, слободен и националното (но и граѓански) помирен.

Кон крајот на 1989. год. две групи на стари борци за обединета, самостојна, суверена и демократска Македонија, независно една од друга, следејќи ги случувањата во светот после падот на Берлинскиот Ѕид и веќе неминовниот распад на Југославија сакаат да го остварат нивниот многугодишен сон, заради кој дел од младоста го провеле во Идризово, Зеница и другите КП домови на Југославија, а зрелите години под постојан прогон од УДБа во Македонија и низ Европа, Северна и Јужна Америка.

Групата во Македонија освен идеја неправи ништо поконкретно. Свесни се дека за УДБа ќе се прелесен залак.

Групата што е емиграција е исклучиво составена од членови на ВМРО ПРАВДА. Овој состав е решен да оди до крај во својата заложба. За да го елиминираат најсилното оружје на УДБа, етикетата која ја им е закачена од раните денови на титова Југославија—а за која се свесни дека УДБа повторно ќе ја употреби за да ги неутрализира: Ванчомихајловизмот—Костадин Смичковски оди на разговор кај Ванчо Михајлов. Помеѓу другото, разговорот има за цел да се постигне согласност со Михајлов тој да не ја оспорува употребата на името ВМРО. Михајлов беспоговорно ги прифаќа барањата на Смичковски. За прифаќање и поддршка на идеата, пресудно кај Михајлов е што и тој е свестен зошто УДБа, за разлика од неговите еднакви од движењата на Хрватите, Словенците и Србите, го остава жив: за да биде „Баба Рога“ со која УДБа не само што ќе го плаши граѓанството во Македонија, туку и да биде пословичната кал со која ќе ги валка сите лица кои се неподобни по Режимот. „Деца вие бевте и останавте Македонци,“ ќе заклучи Михајлов. „Правете, но знајте дека УДБа ќе ве попречи. Јас сум веќе престар да го менувам онаа што сум го тврдел за себе сиве овие години.“


На кратко ќе се навратиме подалеку во минатото за да оставиме уште едно многу важно сведочење. Имено, кон крајот на шеесетите и почетокот на седумдесетите години на дваесетиот Век, откако водачите на ВМРО ПРАВДА еден по еден излегуваат од затвор и постингуваат каква таква консолидација на своите животи низ светот и во Македонија, заклучуваат дека ВМРО ПРАВДА треба да згасне. Истите сметаат дека движечката сила кон македонското осамостојување повторно треба да стане ВМРО—Организацијата, која е единственото тело кое континуирано се залага за третман на Македонецот како еднаков на секој друг човек на светов. Предвониците на ПРАВДА се свесни дека доколку на чело на Организацијата остане Ванчо Михајлов, тогаш таа нема да биде успешна во својата заложба. Затоа, истите заклучуваат дека е неминовно да се постави нов водач на истата. Нивни избор е Др. Костадин Смичковски, човек кој долги години е во самиот врвот на ВМРО, поради што Ванчо Михајлов одлично го познава. Братот на Костадин, Бранко е човекот кој се грижи за безбедноста на Михајлов.

Но, како што му е познато на секој читател, транзицијата од Михајлов до Смичковски нема да се случи. Промената нема дојде благодарение на дворските игри на луѓето околу Ванчо Михајлов. Тука мора да се издвои Вида Боева (сестрата на Проф. Георги Боев и лична секретарка на Михајлов), чија основна грижа и задача е Ванчо да остане на чело на Организацијата, при што етикетата за пробугарскиот карактер на ВМРО би останал негибнатa. Од колкава важност за УДБа е да не дојде до промена во врвот на Организацијата зборува и фактот што луѓето на УДБа во овој период прават обид да го ликвидираат Костадин Смичковски. „Смичко“ ќе мине цели две години во Германија сокривајќе се од џелатите на УДБа. Откако се стекнува со впечаток дека заканата по неговиот живот е мината, Смичковски се враќа во Лугано. Кратко по неговото враќање во Лугано го напаѓа чудна болест за која ниту тој иако бил лекар до крајот на животот не ја утврдил диагнозата. Интересно е што истата болест го зафаќа и зетот на Анте Павелиќ со кој Костадин е многу близок пријател. Смичковски е убеден дека болеста е резултат на обид за негово труење од страна на УДБа. По долгодошно боледување од оваа мистериозна болест, Доктор Костадин Смичковски конечно ја губи борбата во зимата 2012. год., но не пред да остави вредни сведочења за неговото учество во делувањето на групата од ВМРО ПРАВДА.


Да се вратиме на случувањата од 1989./90. год. Многу бргу по средбата на Смичковски со Михајлов се случуваат два битни настана, кои по наше видување се клучните во попречувањето на македонското осамостојување, а со тоа и демократизација. Покрај другото, настаниве прејасно укажуват дека Ванчо Михајлов бил под контрола, односно, опсервација на УДБа.

Драган Богдановски во почетокот на 1990. год. најавува формирање на партија Демократска Партија на Македонија по иницијатива на еден Академик и двајца универзитетски професори од Скопје кои тајно се среќават со него во Шведска за да му ја изложат идејата.

[Image: scan0058_1-1.jpg]

Во тоа не би било ништо чудно и спорно доколку во Координативниот Одбор на партијата не ги вклучува Дане Попоски и Данчо Бојковски, без да ги извести и да добие согласност од нив. Попоски и Бојковски се луѓе од врвот на ВМРО ПРАВДА, десничари чија идеа била Македонија под протекторат на Америка. Првичното име на ВМРО ПРАВДА е ВМРО С.Д.Р.М.А. (Слободна Демократска Република Македонија под протекторат на Америка). За овој потег Богдановски за прв пат ги известува двајцава во февруари 1990. год. Во тој разговор Дане, Јоне, Данче, Петре и Киро го условуваат своето учество во формирањето на партијата со тоа да пред ДПМНЕ да стои ВМРО. Богдановски го одбива предлогот. Кај Драган Богдановски постои одбојност кон ВМРО. Тоа може да се заклучи и од неговите пишани работи . Тој скоро никаде не го споменува ВМРО, ниту пак се повикува на ВМРО како историска Организација со заложба за поедначување на Македонците со останатите светски народи. За тоа сведочи и Дане Попоски.

Драган Богдановски иднината на Македонија и по распадот на Југославија, ја гледа и понатака со комунистичка идеологија како дел од „Обединета Советска Македонија“ или „Балканска Федерација.“

[Image: DBs-doverlivo-4_1.jpg]

Ова не треба да зачудува или пак да предизвика посебно изненадување. Проучувајќи ги подлабоко гледањата на Богдановски, тој по сѐ бил левичар:

„Всушност Драган Богдановски за првпат ќе биде оквалификуван како противник на Југославија, по состанокот со Владо Дапчевиќ, еден од творците на ‘Нова КПЈ’, формирана со подршка од тогашниот СССР, кој на таков начин сакаше да ја преведе Југославија во тогашната социјалистичка заедница и Варшавскиот договор.“

По разидувањето помеѓу Богдановски и ВМРОците, 15.03.1990. год., тој во „Млад Борец“ го ојавува Манифестот на ДПМНЕ без да направи корекција во Координативниот Совет, односно, без да ги повлече Дане Попоски и Данче Бојковски.

[Image: 22741_1331949905983_1448079960_30952614_3151312_-1.jpg]

Во тој период Богдановски прави обид ДПМНЕ да се формира во Македонија.
Ѓорѓи Доцев сведочи за тој обид за основање на ДПМНЕ и вели:
„Во Април 1990. год., на основачкото собрание на МААК, јас, Бужаровски, Б.Змејковски, Панко, Звонко Станковски внукот на Драган Богдановски како луѓе блиски со Драган Богдановски и со идеја ДПМНЕ да се формира во Македонија се обидовме наместо движењето МААК, да се формира ДПМНЕ. Бужаровски го образлози предлогот, но тој не наиде на одобрување од покренувачите на иницијативата за формирање на МААК, Г. Тодоровски, А. Поповски, Б. Јосифовски.“

Откако пропаѓа и тој обид на ДПМНЕ да му се даде национален каркаткер и со тоа да се елиминира опасноста од формирање на партија со ВМРОско обележје, повторно се актуелизираат преговорите со ВМРО.

Дане Попоски од САД пристигнува во Битола. По некукодневен престој во Битола на 26.4. 1990. год. оди во Ресен, за да продолжат со преговорите. Уште при слегување од автобусот е пречекан од Борис Змејковски и Дијана Транталовска. Попоски се наоѓа изненаден од пречекот и од сооштението дека тие се овластени од ДПМНЕ да преговараат со него.

Во тие денови, крајот на април 1990. год., во куќата, поточно во дворот на Дане Попоски е постигнат конечен договор за спојување на ВМРО со ДПМНЕ. На договорите како представници на ВМРО присуствуваат: Наум Андоновски од село Перово, професор по Англиски; Гоце Андоновски од Царев Двор и Митко Николовски од село Перово, сите од ресенско.

Општопознатото одење во Минхен е договарано во хотелот „Метропол“ во Скопје. За Минхен треба да одат: Дане Попоски, Владимир Голубовски, Љупчо Георгиевски, Борис Змејковски и Владо Транталовски.

Драган Богдановски не присуствува на основоачкото собрание, наводно нема пасош за да дојде. Но, на 17.06.1990. год., на денот на основачкото собрание Дрган Богдановски пишува писмо до Гоце алијас Гојко Јаковлевски, во кое сеуште не го прифаќа договореното соединување помеѓу ВМРО и ДПМНЕ, во писмото тој зборува за ДПМНЕ, но и објаснува дека поседува валиден пасош! Во писмото Драган вели дека "вчера добив туристичка виза за Aвстралија". Како е можно да добие виза, ако немал пасош??

[Image: 200563_1940611002130_1448079960_32268726...68_n-2.jpg]

Драган Богдановски во Македонија доаѓа во август 1990. год., и не останува долго. За време на тој предстој се среќава неколку пати со Дане Попоски и на тие средби Богдановски го убедува Дане да заминат заедно со Дијана Транталовска и Борис Змејковски за Шведска и од таму тие да ја раководат партијата. Попоски таквата идеа ја отфрла бидејќи негледа никаква логична причина за таков потег.

По одбивањето на предлогот на Драган Богдановски во септември 1990. год.,Драган Богдановски за Дане Поповски ќе даде изјава на инспектор на СДБ „дека припадниците на ванчомихајловизмот во СРМ настојувале да влезат во ВМРО и ја преземат власта ... и дека од Дане Попов имал понуда да стане уредник на гласилото на МПО ‘Македонска Трибина’.“ Дане Попоски никогаш немал авторитет во МПО.

[Image: dragan-sluzbena-beleska2_1_1_1.jpg]

Средбата помеѓу СДБ и Драган Богдановски е остварена по иницијатива на Драган Богдановски.

[Image: dragan-sluzbena-beleska2_1_2.jpg]

Дане Попоски со неговата сопруга Стефка останува во Македонија и присуствува на формирањето на скоро сите Општински Комитети. Со тоа ја исполнува обрската која ја добил од соборците од ВМРО ПРАВДА.

Чудно е што од академикот и универзитетските професорите нема ни трага ни глас, целиот координативен совет е составен од луѓе од дијаспората. Уште почудно е што до ден денешен никаде не се споменати имињата на Академикот и двајцата универзитетски професори.

Ова е составот на Координативниот Совет:

1. БОГДАНОВСКИ ДРАГАН, претседател на Координациониот, совет, Шведска;
2. СТРАХИЛ ПЕЕВ, потпретседател на Координативниот совет, Шведска;
3. ПАНКО СТАМКОВСКИ, потпретседател на Координативниот совет, Австралија;
4. ДАНЕ ПОПОСКИ, секретар на Координативниот совет, САД;
5. БОРИС ПЕТКОВ, касиер на Координативниот совет, САД;
6. ЈОНЧЕ ТРАЈЧЕСКИ, член на Координативниот совет, Австралија;
7. ДАНЧО БОЈКОСКИ, член на Координативниот совет, САД;
8. СТОЈАН КОВАЧЕВ, член на Координативниот совет, Франција,
9. МИЛЕ ИЛИЕВСКИ, член на Координативниот совет, Шведска.

Дали биле известени, и дали дале согласност останатите на авторот на овие редови тоа не му е познато. Но, она што наведува до констатација дека составот на Координативниот Совет е направен така, е поради тоа што УДБа не знаела кој сѐ е вклучен во иницијативата за возобновување на ВМРО. Затоа Координативниот Совет е составен исклучиво со луѓе од дијаспората.
18-09-2012, 02:05 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#2

Quote:Jovan Vane Petrov

повторно БАБА ЦАНА во акција,но за разлика од порано сега во ново руво.БАБА ЦАНО абе да кажеше нешто повеке за твоето "славно" минато и потекло па после да плукаш по се живо!!!!!!
Yesterday at 03:21 · Like


Quote:Jordan Petrovski

Ти Јоване, што си, почитувач на ВМРО или на ДПМНЕ, ајде да почнеме од првата скала за да ги разјасниме работиве.

пс. за мене ке зборуваме на друга дискусија, повели оторија. Јас не бегам од никаква дискусија.
Yesterday at 09:15 · LikeQuote:Jovan Vane Petrov

БАБА ЦАНО,ЈАС СУМ ВО ВМРО-ДПМНЕ дали тоа тебе ти се свигало или не,а тоа што Ти БАБА ЦАНО ТРЕСЕШ РАБОТИ ОД РАКАВ ИЛИ ПАК ДОБИВАШ "ТОЧНИ"ИНФОРМАЦИИ ОД БЕЛГРАД ТОА Е ТВОЈ НЕ МОЈ ПРОБЛЕМ!!!!!
Yesterday at 09:33 · LikeQuote:Jovan Vane Petrov

Инаку за твоја информација јас сум почитувач и на ВМРО но и на ДПМНЕ,ако не знаеш а знам дека знаеш прво е формирана во иселеништво ДПМНЕ а потоа е додадено и ВМРО....
Yesterday at 09:35 · LikeQuote:Jordan Petrovski

Јоване ако си ВМРО вец за каков сакаш да се представиш ке знаеше кои се Дане Поповски и Костадин Смичковски. Бидејки незнаеш, земи прочитај нешто, распрашајсе кои се луѓето чие ИЗВОРНО СВЕДОЧЕЊЕ ПРЕНЕСУВАМ, па дури тогаш ке можеш да судиш од каде ми се информациите. Дали се од ракав или од Белград.
Твојата реакција е реакција на српски измеќар, бидејки тие сакаа и сакаат да ја сокријат вистината за ВМРО, за учеството на вистоинските носители на континуитетот на ВМРО во битката за Македонска Самостојност и Демократизација.

Фотографиите секогаш кажуват многу, велиш си кревал маси во кафиќот на Далаверски а седиш со негови најверни загари од тоа време.
Yesterday at 13:36 · Like
(This post was last modified: 20-09-2012, 09:28 PM by ЈорданПетровски.)
20-09-2012, 09:26 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#3

Quote:Jordan Petrovski

Во текстот Јоване е точно напишано се, како и зошто е фомирано ДПМНЕ.

Единствен кој досега спомнал дека имало преговори помеќу ВМРО и ДПМНЕ е Ставре Џиков во книгата за Драган Богдановски.
Yesterday at 13:42 · LikeQuote:Jovan Vane Petrov

поверен загар од тебе баба цано ниту имал ниту ќе има,и за какви преговори црна баба цано ми зборуваш...немој од многу паметен на крај да излезе дека си нешто многу друго.....
Yesterday at 14:38 · LikeQuote:Jordan Petrovski

Јоване ти реков ако сакаш да бидеш почитувач на ВМРО, член неможе да бидеш, бидејки во ВМРО не се запишува по сопствена желба, треба да учиш, да читаш, ама не од "Беорадски књиге", за да разбереш кои се луѓето чие сведочење пренесувам. За твоја несреќа а и за несреќа на твоите газди, сведочењата се снимени, така да никој нема да може да ги спори.
Yesterday at 15:16 · LikeQuote:Jovan Vane Petrov

за разлика од тебе баба цано моето потекло е запишано и многу добро знам кој сум и што сум и уште нешто во што јас и ти се разликуваме ЈАС ЗА РАЗЛИКА ОД ТЕБЕ НЕМАМ ГАЗДИ НЕМА СТРАВ...See More
Yesterday at 15:44 · LikeQuote:Jovan Vane Petrov

бАБА цАНО ЕВЕ ЕДНО ПРАШАЊЕ ДО ТЕБЕ ГЛЕДАМ ДЕКА ЗНАЕШ МНОГУ РАБОТИ....живо ме интересира кој е иницијаторот и кој го има направено грбот на ВМРО-ДПМНЕ????Во тој период бев во ввојна за туѓи интереси...
Yesterday at 15:55 · LikeQuote:Jordan Petrovski

Дискутираме Јоване, под текст во кои има сведочење, сведочње на луѓе за кои ти незнаеш ништо, луѓе кои се столб на Македонска борба од 1945 до денеска. Луѓе кои го НОСЕЛЕ и НОСАТ КОНТИНУИТЕТОТ НА ВМРО.
Очекував дека ке демантираш нешто конкретно од напишаното во текстот но гледам се обидуваш да спориш со мене, да ме навредуваш мене, Јоване јас не сум тема на текстот. Во текстот се изложени дел од факти за Драган Богдановски, факти кои кажуваат дека тој немал ништо со ВМРО. Факти кои кажуваат дека тој бил левичар, простаљинист, дека и на денот на основачкото собрание на ВМРО ДПМНЕ тој не прифаќал пред ДПМНЕ да стои ВМРО.

Прикаската дека ВМРО вец се раѓа е прикаска измислена од кујната на УДБа, обид да се избрише континуитетот, да се негираат идеологијата, структурите и хиерархијата на ОРГАНИЗАЦИЈАТА.
23 hours ago · LikeQuote:Jovan Vane Petrov

хахахахахаахахааа,благодарам на исцрпниот одговор на моето прашање ...а се лажеш дека ти не си тема на текстот си и тоа како си баба цано само не сакаш самиот на себе да си признаеш....
23 hours ago · LikeQuote:Jovan Vane Petrov

и по тебе дали има нешто што е македонско а да не е излезено од кујната на удба????
23 hours ago · Like
20-09-2012, 09:31 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#4


Quote:Jordan Petrovski

Јас ниту сум иницијатор ниту сум го направил грбот на ВМРО ДПМНЕ Јоване а тоа не го сториле ниту луѓето чии сведочења пренесувам, барем не го кажале тоа досега. Инаку за твоја информација јас не сум учествувал во преговорите и во спојувањето на ВМРО и ДПМНЕ. Јас активно се приклучувам кон партијата НО НЕ КАКО ЧЛЕН од крајот на октомври 1990 година. Така да незнам кој го правел грбот.
23 hours ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

Ти како Грујов послушник најмалку можеш да судиш за мене.
23 hours ago · Like


Quote:Jovan Vane Petrov

Твоето познавање за тоа кој е и чив послушник е еднакво на нула
22 hours ago · Like


Quote:Jovan Vane Petrov

и чисто заради твоја информација баш кога си се приклучил во шпиунирањето на партијата е создаден и регистриран грбот на партијата!!!!!
22 hours ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

На тие што им беше задача да шпионираат се бореа и се борат за позиции во партијата. Јас бев надвор од тие игри. Помогнав финасиски и толку. Го иницирав ГЛАС и финасирав неколку броја па се повлеков и од тоа.
22 hours ago · Like


Quote:Jovan Vane Petrov

Целта на секој прав искрен македонец е да се бори внатре во својата татковина за доброто на сите,помина одамна времето кога можеа да дојдат и да те затворат за тоа што ја кажуваш вистината!!!!!САМО НЕСПОСОБНИТЕ ЛИЦЕМЕРИТЕ И ПРЕДАВНИЦИТЕ ВО ОВАА ВРЕМЕ БЕГААТ И ПЛУКААТ ПО СОПСТВЕНАТА ДРЖАВА ОД ДАЛЕКУ!!!!Што се однесува до погоре објавенто зарем мислиш дека си ти единствениот кој имаш документи од тоа време??НЕ ГОСПОДИНЕ БАБА ЦАНО,и би те замолил најискрено најчесно немој повеќе да плукаш по името и делото на ДРАГАН БОГДАНОВСКИ!!!!Не ти се допага, живеј и уживај таму кај што си а ние тука ке го трпиме "теророт" на оваа влада и ке цимолиме!!!!Немој повеќе да се грижиш за тоа како ни е нам тука!!!!!
20 hours ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

Кои глупости нема да слушнеш од Грујовите посушници, послушници кои неможат да разберат дека ВЛАСТ И ДРЖАВА се два потполно различни поими.
Јас бре Јоване сум докажал ПРЕД МЕЃУНАРОДНИ ИНСТИТУЦИИ дека ВЛАСТА на Бранко Црвенковски била НЕДЕМОКРАТСКА, дека продолжила со прогонот на МАКЕДОНЦИ кои биле за САМОСТОЈНА, СУВЕРЕНА и ДЕМОКРАТСКА МАКЕДОНИЈА, исто како и во Титова Југославија. Тоа Јоване не се докажува седејки во Македонија каде што непостои вистински Хелсиншки комитет. Јас сум свесен дека ти тоа неможеш да го разбереш се до момент додека некој иден лидер на кој повторно ке му бацуваш рака не ти го објасни значењето на тој мој потег, разголувањето на недемократската власт на Црвенковски а сега и на Груевски.
Наместо да се запрашаш зошто Власта на Груевски ја ПОПРЕЧУВА СУДСКАТА постапка која ја водам и со тоа го ШТИТИ Бранко Црвенковски ти ми продаваш патриотизам. Штитењето на злодлата кои ги сторила ВЛАСТА на Црвенковски е СОУЧЕСНИШТВО и јас заради тоа ја КРИТИКУВАМ ВЛАСТА НА ГРУЕВСКИ.

Јас не плукан по името и делото на Драган Богдановски. Плукање е ако изнесувам невистини. Затоа наместо да продаваш грујовистчки патриотизам, повели со аргумети дематирај го изнесеното од мене за Драган Богдановски, повели демантирај го напишаното во текстот.
За тебе, односно по мерилата на грујовистичкиот патриотизам, патриотски чин на Драган е КОДОШЕЊЕТО на човек кој од своја 17 година е по затвори за идејата на ВМРО, човек кој е одсновач на ВМРО ПРАВДА.
19 hours ago · Like
20-09-2012, 09:36 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#5

Quote:Jovan Vane Petrov

Дали ти баба цано сметаш дека во Македонија освен тебе сите останати се дебили кои не знаат ништо ,не разбираат ништо и се слепи послушници???/Во самиот старт правиш грешка која никако не сакаш да си ја признаеш а таа е дека ти и твојата фамилија не сте и не работите за интересите на Македонија!!!Искрено ме заболе за тоа кој е на чело на партијата но се додека таа функционира онака како што треба ќе ја поддржувам таа гарнитура...За твоја информација ниту сум бацувал ниту ке бацувам рака на некого тоа е ваш метод на потпикување....И за крај судската власт во Македонија за твоја информација е поставена од Б.Ц. и сеуште тоа не може да се исправи!!!!!Нема судови во Македонија????Еве ти го судот за човекови права во Стразбург!!!!1Немој да зборуваш за кодоши и кодошења затоа што ти баба цано најдобро знаеш и си информиран како одат тие работи па израснат си во такво опкружување и воспитуван си во тој дух!!!!ЗА КРАЈ НЕ ТИ СЕ ДОПАГА МАКЕДОНИЈА И ОВАА ВЛАСТ ДОЈДИ СМЕНИ ЈА А ИМАШ ДРУГИ ПРОФИЛИ КАДЕ ШТО КЕ НАЈДЕШ ИСТОМИСЛЕНИЦИ И КЕ МОЖЕШ НА РААТ ДА ДЕБАТИРАШ КОЛКУ ШТО ТИ ДУША И СРЦЕ САКААТ БЕЗ ДА БИДЕШ КРИТИКУВАН БИДЕЈЌИ ОЧИГЛЕДЕН Е ТВОЈОТ СТАВ ДЕКА САМО И ЕДИНСТВЕНО ТИ ЗНАЕШ СЕ И САМО И ЕДИНСТВЕНО ТИ СИ ВО ПРАВО.
9 hours ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

Да, по судот на Црвенковски и Груевски и нивните послушници, јас не работам за интересите на Македонија, бидејки и Црвенковски и Груевски сакаат Македонија да остане КОМУНИСТИЧКИ БАСТИОН. Да остане држава каде ке царува криминалот, корупцијата, каде што судството ке носи пресуди напишани во кабинетот на Премиерот, каде што полицијата ке се употребува во ИДЕОЛОШКИ и ПАРТИСКИ цели.
Со твоето тврдење дека судството е под контрола на Бранко Црвенковски покажуваш колку ревносно ја бацуваш раката на Груевски бидејки сакаш да го амнестираш од одговорност. Забораваш Јоване дека грото судии се променети во овие ШЕСТ години ВЛАСТ НА ГРУЕВСКИ. Секаде од Врховниот суд преку Судскиот Совет до судовите се поставени луѓе ЛОЈАЛНИ на Груевски. Значи проблемот не е во институциите-судовите, пеоблемот е во ВЛАСТА-Гревски.
Ај да ти објанам за Стразбур, бидејки ти реков ти сакаш да дискутираШ а немаш елеметарно познавање на работите. Со тужба во Стразбур ке добијам само материјално обештетување, обештетување кое треба да го плати ДРЖАВАТА МАКЕДОНИЈА, односни даночните обврзници меѓу кои спаѓаш и ти. Дали ти треба да платиш за злоделата на Црвенковски, Фрчковски, Аврамовски, Богоевски, .... би сакал да ми одговориш.
Против едноумниот систем битката се води надвор од Македонија, Јоване. Требаше време и многу работа за да се докаже на САД и ЕУ дека нетреба да даваат подршка на Црвенковски, Георгиевски за да бидат замена на Груевски.

Очекувам конечно да дематираш со АРГУМЕНТИ, нешто од онаа што е напишано во текстот.
7 hours ago · LikeQuote:Jovan Vane Petrov

Господине баба цано мојата теза дефинитивно ја потврдуваш прво со твојата ароганција и покажување на елементарно непознавање на состојбите во Македонија!!!!Значи во судовите освен Виолета Дума од апелација не е сменет никој освен оние кои си отидоа во пензија а тие се многу малку,како второ твоето познавање за состојбата во Македонија се сведува на тоа да го слушаш само онаа што ти сакаш да го слушнеш,и како трето баба цано немој да се местиш да бидеш лустриран и да испаднеш жртва кога од тебе и твојот таткоима многу жртви.И ЗА КРАЈ АКО ТОЛКУ МНОГУ ГИ ПОЗНАВАШ СИТУАЦИИТЕ НЕ МИ Е ЈАСНО КАКО ДО СЕГА НЕ УСПЕА ДА ГИ ЗАТВОРИШ СИТЕ ОВИЕ КОИ ГИ НАБРОЈУВАШ?????ПРОДАВАЊЕТО НА ДЕМАГОГИЈА И САМОСОЖАЛУВАЊЕ ЗАВРШИЈА ВО КОМУНИЗМОТ БАБА ЦАНО.ПРВО ВРАТИ СЕ ВО КУМАНОВО ПОГЛЕДНИ ИМ НА ТВОИТЕ СОГРАГАНИ КОИШТО ГИ ИМАШ ЗАКРПЕНО ПА ПОТОА ЗБОРУВАЈ ЗА ЧЕСНОСТ МОРАЛ И ЗА БОРБА ЗА СУВЕРЕНА НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА!!!!!Се дотогаш ке бидеш една обична продадена душа за којашто ке почнат да излегуваат документи факти и објаснувања!!!!!!
6 hours ago · Like


Quote:Jordan Petrovski

Јоване власта на Груевски ИМЕНУВА ОКОЛУ 600 судии. Моето враќање во Македонија Јоване ке значи за многумина одење во Идризово. А меѓу првите ке бидат Црвенковски, Груевски и Георгиевски а се разбира и дел од тие кои се моментно твои советници. Тие што им "должам" пари ке пеат друга песна.
Но пак никако да кажеш нешто за текстот. Во текстот НЕМА МОЕ СВЕДОЧЕЊЕ бадијала се обидуваш и ти и твоите советници да ме дискредитирате мене. Обидете се да ги демантирате службените белешки во јасно се гледа дека Драган бил кодош, го кодошел Дане Поповски, го кодошел председателот на НОФМ-Д.О.О.М, Др. Богољуб Андоновски за кого ти не си ни слушнал ниту пак знаеш кои жвртви и страдања има дадено тој човек за МАКЕДОНСКАТА КАУЗА.
about an hour ago · Edited · Like
20-09-2012, 09:39 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#6(18-09-2012, 02:05 PM)ЈорданПетровски Wrote: Драган Богдановски во Македонија доаѓа во август 1990. год., и не останува долго. За време на тој предстој се среќава неколку пати со Дане Попоски и на тие средби Богдановски го убедува Дане да заминат заедно со Дијана Транталовска и Борис Змејковски за Шведска и од таму тие да ја раководат партијата. Попоски таквата идеа ја отфрла бидејќи негледа никаква логична причина за таков потег.
За идеата, за нелегитимно превземање на водство на партијата и нејно раководење надвор од Македонија има уште едно сведоштво:
(15-06-2010, 07:03 PM)Itar Pejo Wrote: Со дозвола за “Котле“ ќе напишам во сосем скратена форма, нешто што ќе биде напишано подетално и во книгата која ја подготвува Голубовски, а се однесува на сеќавањето за Богдановски.

Втората средба била надвор пред тогашен Пелистер, бил присутен и Змејко, и во еден момент кога Змејко отишол во WC, Драган веднаш брзајќи, додека се сами му рекол, дека да не кажува и на други за да не се дознае дека тој кажал, ама наредните денови ќе го снема, дека Змејко ќе го врати во Германија, дека и печатите на партијата ќе ги носат со нив. Кажал и друго ...
И навистина наеднаш ги снемало.

Поминале неколку денови и во станот на Голубовски во Аеродром на врата зазвониле Љубчо и Снешка, и уште од врата во еден глас почнале да се жалат, дека Драган и Змејко побегнале со парите Icon_razz)))Чија е навистина идеата?? Дали на Драган Богдановски или пак на УДБа?
06-10-2012, 05:01 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#7

РЕВИДИРАНИ СТАЉИНИСТИ, ВАНЧОМИХАЛОВИСТИ И АНАРХО ЛИБЕРАЛИ ЈА „ДЕМОКРАТИЗИРАА“ И „ОСАМОСТОЈУВАА“ МАКЕДОНИЈА II[Image: OPERAYUTUB_1_zps14cc9c71.jpg]

Пишува Јордан Петровски

„Ревидирањето“ на лица е специјалитет на комунистичката инквизиција. На македонско тло, за прв пат овој метод бил применет почнувајќи во 1948. год. за време на таканаречениот период на Информбиривците кои биле испраѓани на на Гoли Оток. Бидејќи методов се покажал како многу успешен се применува до денешен ден. Дека е така имаме свежи примери во Филип Петровски, Марјан Додовски и Валентина Божиновска, помеѓу другите. Ревидирањето означува промена на „ставот“ за кој дотогаш предметот на ревидирање бил непрекорен борец. Суштински, ревидирањето значи убивање на човекот во човека. Тоа означува благодарност кон ОЗНА/УДБа/КОС/СДБ за фактот што таа му овозможила на предметот да свати дека е виновен, и дека тие му дале шанса „вината“ да си ја покае со „Баци Рака“ на врховниот водач, за потоа да може ја докажува вернооста секој ден со кодошење, соработка со неа во „откривање“ на новите неосознаени виновници. Ревидирањето значи значи лојалност кон ОЗНА/УДБа/КОС/ СДБ, односно духовно потпишување на доживотна соработничка оданост. Во многу случаи—да не речеме во 99% од нив—одданоста се пренесува од колено на колено.

Знаеме дека текстов нема да промени ништо во однесувањето на Власта, ниту на „опозоцијата“ во начинот на спроведувањето на лустрацијата што претставува основни услов за демократизација и национално помирување во Македонија.

Текстов има сосема друга цел: да остави сведоштво, од автентичните учесници на обидот Македонија навистина да се осамостои и демократизира. Се надеваме она што ќе биде запишано тука ќе послужи на генерацијата што доаѓа конечно да го оствари вековниот сон барем еден дел на Македонија да биде навистина самостоен, слободен и националното (но и граѓански) помирен.

Подстоеле два концепта за зачувување на Југославија, едниот на воениот врв:

Quote:Admiral Branko Mamula, u svojoj knjizi “Slučaj Jugoslavija”, detaljno je objasnio idejni, programski i provedbeni pristup JNA kao političkog čimbenika u jugoslavenskoj državnoj zajednici...."U drugoj polovini 1986. i početkom 1987. g. razrađene su političke osnove, kriteriji procjena za odluku i počele su operativne pripreme. Pripreme su pokrivale mjere budnosti i povišene borbene gotovosti održavane po zvaničnim odlukama Predsjedništva SFRJ i planovima Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i Generalštaba". (str. 88.) Daljnji razvoj događaja, osobito sukobi u komunističkom rukovodstvu zemlje, narastanje velikosrpskog nacionalizma te "separatizam" sjeverozapadnih republika, učvrstili su u vrhu JNA spoznaju o neizbježivosti vojnog udara. Štoviše, "? bili smo posve odlučni. Osnovni planovi i jedinice su bile spremne" (str. 102.),. Mamula piše kako je namjera "bila da dobijemo vrijeme za minimalno političko sređenje i odlaganje sporova, a najkrupnija rješenja zajedničke države odložiti dok ne protutnje turbulencije koje su zahvatile istočnu Evropu: očuvati Jugoslaviju, a reformirati je u mirnijim uvjetima." (str. 8.) To znači zadržati "status quo" dok se ne smiri protukomunistički pokret u Europi, dok nacionalna individualizacija istočnoeuropskih naroda ne posustane i dok iznova ne ojačaju suprotstavljanja između Istoka i Zapada. Tada će se Jugoslavija moći nametnuti kao geopolitički i geostrateški čimbenik kakav je bila u razdoblju nakon 2. svjetskog rata. “


За спроведување на концептот за кој зборува Генерал Мамула е избран Aнте Марковиќ:

Quote:"Ante Marković je dobio ulogu mađioničara koji će omogućiti bivšoj komunističkoj eliti privatizaciju sve imovine bez novca, kako bi oni postali nova klasa krupnih kapitalista...."


И вториот на Слободан Милошевиќ, преку воведуање на системот "еден човек - еден глас" , централизација на Југославија или попрецизно изразена српска доминација, легализирање на Голема Србија под името Југославија.!

Во Македонија и двата концепта се толкуваа на исто, СРПСКА доминација. Доказ дека е така, Милошевиќ воопшто не се ни обиде да организира митинг "на вистината" за да го собори режимот во Скопје.
Но искусните апаратчици за да не се згреши, можеби ке победела концепцијата на ЈНА а со тоа ке биде елиминиран големосрпскиот нацинализам, бараат човек кој ке го управува бродот во разбрануваното море. Имали посигурен човек од оној кој опстанал 50 години покрај Тито, ги преживеал сите чистки, сите дворски игри:

Quote:„‘Се собравме во вилата на Михајло Апостолски, кој беше оженет за сестрата на Киро Глигоров, Цвета. Таму бевме јас (Кљусев), Ѓорѓи Наумов, Јордан Мијалков и Борис Змејковски. Ние одлучивме дека, преку Пане Велев, треба да го вратиме Киро во Македонија, зашто тој има доволно искуство да ја води државата’.“

Кога ке се погледне кој се присуствивал на "собиранката" во вилата на Михајло Апостолски се наметнува прашањето по која основа се состанале овие луѓе, што ги поврзувало. КОЈ ГИ ПОВРЗАЛ.
Состанокот по се се одржал пред да завршат првите повекепартиски избори или пак по самото завршување на изборите. Но едно е сигурно состанокот се случил пред решението на ВМРО ДПМНЕ да се преговара со Андов, Реформските Сили и Гошев СКМ ПДП за поделбата на власта по изборите.
Зошто Змејковски на состанокот на езерото Младост кога се договараше стратегијата на партијата за преговорите и кога беше побарана и добиена оставка од Голубовски заради слично деание, преговори со членови на стариот извршен совет за формирање на ВМРО-вска влада, не спомена дека и тој имал слична мисија но со други структури. Змејковски со присуството на "собиранката" во вилата на Михајло Апостолски исто како Голубовски ја прекршил одлука на партијата.

Одговорот денеска сам по себе излегува на виделина. Обелоденувањето на преговорите на Голубовски и "жртвувањето" на Голубовски е направено за зацврстување на позицијата на Змејковски. Истото сценарио е употребено и 1997 година кога требаше да се зацврсти позицијата на Доста Димовска, тогаш "жртва" беше Змејковски


Quote:Prekid suradnje KOS-a i republickih SDB-ova je znacio da se preslo na teren specijalnog rata.
Tako se 1991 formira OPERA-odjeljenje za propagandni rat, sa sjedistem u Domu avijacije u Zemunu.

Во Македонија раководството на чело со Глигоров е за концептот на воениот врв, односно за спроведување на планот "ОПЕРА".

Но во структурите на тајната полиција во Македонија, доминантна улога имале луѓе од просрпска -промилошевиќевска определба. Дека тоа е така и дека не се работи за случајност зборува однесувањето во Македонија кон лицата пензионирани по Брионскиот пленум, лица блиски до великосрпската политика на Ранковиќ. Голем дел од нив, оние најверните во Македонија беа поставувани за директори, стечајни управници и се разбира нивната соработка со ДБК никогаш не престана. А кого ке кодошеле тие, подржувачите на великосрпската политика сигурно не. Интересно ке биде да се прочепка каде се нивните деца.


Пред да продолжам понатака ке напишам збор два за причината зошто судирот помеѓу КОС и УДБа или поточно КОС и следбениците на Mилошевиќевата визија за Македонија, досега не излезе со сета жестина на виделина. Имено, додека во ВМРО ДПМНЕ, ВМРО имаше влијание, односно имаше членови кои беа вистински следбеници на идеата и мотото на ОРГАНИЗАЦИЈАТА ВМРО, и КОС и УДБа водеа битка ВМРО ДПМНЕ да ја исчистат од ВМРО вци и така да да ја исправат сопствената лоша проценка за ефектот од спојувањето на ДПМНЕ со ВМРО ПРАВДА, односно ефектот кои кај Македонците ке го предизвикаат четирите златни букви ВМРО.
Чиската на ВМРО вци во ВМРО ДПМНЕ почнува со мал интензитет после Прилепскиот конгрес, по Кичевскиот зема потполн замав и завршува некаде по изборите 2008 година Бидејки ВМРО, единствениот и вистинскиот чинител кој ги загрозуваше интерестие на СРБИЈА во Македонија беше поразен, неминовно беше да дојде до борба внатре во СРПСКИТЕ ИНСТАЛАЦИИ. Богоевски уверен сум се надеваше дека со активирањето на екипата од УЈДИ, формирањето на "Балканска Транзициона Правда", "РЕКОМ", .., Тадиќ ке победи во Србија и така ке го врати приматот на КОС за тргнување во конечна пресметка сo службата сo промилошевиќевска определба, која веке почна да се најавува: РЕЖИМОТ НА МИЛОШЕВИЌ КОРИСТЕЛ 150 АГЕНТИ ВО МАКЕДОНИЈА. Богоевски и неговите како да не ја истолкуваа јасната пораката која им беше упатена преку Груевски, од нивните противници, порака во форма на "одбивањето на Груевски" да го номинира Керима за председателски кандидат 2009 година.
Quote:"Во октомври 1991 година, два месеца пред трагичното загинување на првиот министер за внатрешни работи во плурална Македонија, од одредени структури во МВР била подготвена посебна информација за соработниците на некогашната КОС, кои дејствувале на територијата на Македонија. Со степен на државна тајна таа била подготвена во два примерока - еден бил доставен до тогашниот претседател Киро Глигоров, а другиот до архивата на МВР.

- Точно е, постои таква информација. Не ми е позната нејзината понатамошна судбина, но верувам дека примерокот за претседателот Глигоров се наоѓа во архивата на оваа институција. Колку што се сеќавам, на списокот имаше околу 96 лица од разни безбедносни, политички и економски структури. Тие тогаш се наоѓаа на раководни функции и беа членови на двете водечки наши партии. Некои од нив и ден-денеска држат политички функции, а некои се и во најблиското опкружување на премиерот Никола Груевски - вели Александар Диневски, кој во времето на подготвувањето на информацијата бил помошник-началник во секторот аналитика на МВР.
За информацијата дознава и КОС, ја добива во копија и во Белград веднаш се закажува вонредна седница на Генералштабот на ЈНА. "Оваа е аларм за "ОПЕРА" и "ОПЕРИСТИТЕ", ваква информација може да се прави само по налог на министерот Мијалков, бидејки Глигоров преку Богоевски кој е подсекретар на СДБ и Трајанов потсекретар за јавна безбедност и се луѓе од висока доверба на Глигоров ја контролира МВР и министерот Мијалков и со сигурност Глигоров не би дозволил луѓето кои треба да ја работат "ОПЕРА" да бидат откриени.


Quote:Трајанов и Богоевски - „верни сенки“

Тој беше робусен, наивен и несмасен политичар, кој за еден полицаец, во деликатното време на сукцесија на Хрватска и Словенија и премногу зборуваше и автономно настапуваше, што не беше по волја на претседателот Глигоров. За време на едно радио промовирање, интервјуто на Мијалков будно го следеа тогашните потсекретари Павле Трајанов и Слободан Богоески, првиот за јавна безбедност, вториот на СДБ. Двајцата произлегоа од тимот на прославените осуммина, кога во предвечерјето на плурализмот се конфронтираа со тогашниот квартет во Извршниот совет: Гоговски - Трпеновски - Беличанец - Климовски. Во таа конфронтација за департизација на МВР осумтемина ја добија поддршката од Васил Тупурковски.


Quote:- Мијалков од седница на Владата беше повикан на телефон од Киро Глигоров, за да оди на состанок кај Грачанин. Фактички не бил закажан никаков состанок, бидејќи подоцна проверивме. Мијалков претчувствуваше нешто. Ми рече: "Бате Коле, не ми се оди". Па не оди - грубо му реков јас. Се вратив на седница, а него повторно го повикале, заминал дома, зел пижами и тргнал. Потоа се случи сообраќајката кај Бујановац. Имаше изјави од сведоци дека тркалото се вртело пред несреќата. Други велат дека не се знае што имало во колата. Трето, не е јасно зошто потсекретарите Трајанов и Богоевски отидоа на местото на настанот, за да ја преместат колата без присуство на членовите на тогаш формираната државна комисија. По една таква несреќа не смее да се преместува возилото и од него да се земаат чанти и материјали. Зашто, јас знам какви материјали носеше тој.


- Глигоров и Андов ми вршеа силен притисок да го сменам Мијалков. Тогаш мислам дека тој тргна по некои материјали за нив, за да ги прикаже во вистинското светло. Во таа "лабораторија" не знаеме што се можело да има.


Затоа следи и казната кон Мијалков.
Дека тоа е така зборува сведочењето на Богоевски:


Quote:-"Ни кажа дека во времето кога бил директор на УБК негде година или две по осамостојувањето во Македонија ќе се случел скандал без преседан – на Табановце со црвена потерница имало налог за апсење на тогашниот актуелен министер за внатрешни работи. Онака тивко развлечено промрморе дека лично тој требало да го сочека на границата а обвинението било за издавање државни тајни на странски тајни служби и субверзивни дејствија. За жал тогашниот министер беше ликвидиран според претпоставките на Цобе од службите кај кои бил оти разбрале за црвената потерница во Македонија. "


И случајно на местото на несреќата ПРВИ пристигат воени лица:


Quote:-Во службениот џип пух бевме јас и возачот, како и полковникот Алексиќ и заставникот Докмановиќ”, вели Шкрбина.
-Шкрбина опишува што се случувало по самата несреќа: “Ние дојдовме на местото на настанот по 30-ина секунди, бидејќи бевме на неколку стотина метри од местото на несреќата.


Црвената потерница можел да потпише Глигоров или Кљусев.
Кога Андов се обиде 1993 година да го напушти Глигоров и политичкиот курс на Глигоров, доживеаа сообраќајка кај Тетово, ке немаше ништо поврзувачко со сообраќајката на Јордан Мијалков ако и за сообраќајката на Андов не беше ВИНОВНА истата СИНА ЛАДА со Гнилански таблички која ја предизвикала и сообраќајката на Мијалков.


Ке посочам еден многу битен настан а кој досега никаде не е споманат.
Есента 1991 година, Јордан Мијалков му упатува покана на Костадин Смичкоски* да стане министер во влада. ???
Смичковски вели:


Quote:"Тој ми се јави овде да ме вика да одам таму влада да праиме на времето. Абе ајде реков ние....(неразбирливо)...па после еден месец го отепаа "


Малку е "чудна" таа покана, бидејки во тоа време СДСМ поднесува интерпелација за Јордан Мијалков, односите помеѓу Мијалков и Глигоров се заладени. Глигоров сакал да го отстрани Јордан Мијалков од владата а ваму Мијалков се обидува да формира влада!! Сево оваа наведува на вербата на Мијалков дека концептот на "ОПЕРА" нема да успее наспрам концептот на Милошевиќ.


Од каде е врската на Мијалков со Смичковски?

Quote:Смичкоски - Тој си беше нивни човек. Во времето јас го запознав како студент, а Нада, мајка му на Никола ми беше ученичка во средно медицинско. Него ми го претстави Саво Коцаре. Тогаш само што излезе од затвор се запиша на Правен и заедно студираа. Арно ама после тој тргна таму во Чешка, беше преставник на голема фирма


Ке посочам неколку детали кои ке посведочат за улогата на Глигоров во планот "ОПЕРА"


Quote:Второто наше подобро запознавање беше во 1990 година, во времето кога тој беше советник на претседателот на СИС, Анте Марковиќ. Економската програма на сојузната Влада или на Анте Марковиќ, како што се нарекуваше, во која значаен удел имаше и Глигоров


Quote: Zašto ste na kraju odabrali Graz?

- Dok sam bio u Beogradu, razmišljao sam o Italiji, da odem tamo preko Makedonije, čak sam se i dogovarao s Kirom Gligorovom. No, to mi nije bilo sigurno, nisam znao hoće li to proći, mogu li uopće tuda pobjeći. Čak sam razmišljao i o tome da ostanem u Makedoniji. Onda sam zaključio da to ne bi bilo najbolje.

S Gligorovom ste bili prijatelj?

- Bio sam s njim dobar. Na kraju sam odlučio ići u Austriju.


И најбитниот доказ, спасувањето на Раденко Радијчиќ еден од творците на "ОПЕРА":

[Image: radojcic1_1_zpse1e4a5d7.jpg]


За крај на овоаа продолжение :

Ако списокот е правен да се прочисти МВР од луѓе на КОС тогаш морал да се направи список и на луѓе кои ја подржуваа политиката на Милошевиќ, луѓе кои организираа одења на Македонски граѓани на митинзите на "ВОЖДОТ", луѓе кои дадоа налог да се прислушкуваат и набљудуваат просториите на ВМРО ДПМНЕ.
Таков список до ден денеска не е направен. Неправењето на таков список јасно зборува во кои води плови македоската лаѓа во овие дваесет и кусур години


Во идното продолжение за улогите на: емисарот на К. Црвенковски, Блаже Ристевски, Генерал Аџиќ ...
(This post was last modified: 03-05-2013, 01:35 AM by ЈорданПетровски.)
03-05-2013, 01:33 AM
Reply
hristo Offline
Super Moderator
******

Posts: 2,955
Joined: Dec 2009
Reputation: 33
#8

BravoBravoBravo Јордан, ова што го пишуваш јас и Фетак ти го бараме повеќе време наназад. А, тоа е еден системтатизиран след на случувања во Македонија по 1990 година, како и имињата на личностите кои учествувале во тие случувања. И, најважното, нивната припадност! Кои се “ добрите“ дечки а кои се “ лошите“. Очекувавме, а ти тоа и го потврдуваш, дека од “ важните“ луѓе во Македонија-НИКОЈ не бил од добрите. Веројатно , само Љубчо Георгиевски во раниот период на неговиот политички ангажман ( до Кичевскиот конгрес). Ова бара многу време, труд и знаење. Нестрпливо го очекувам продолжението.Bravo. Можеби не си свесен до крај, но ти ја пишуваш објективната историја на РМ во период на формалната независност.
04-05-2013, 11:48 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#9

(04-05-2013, 11:48 PM)hristo Wrote: BravoBravoBravo Јордан, ова што го пишуваш јас и Фетак ти го бараме повеќе време наназад. А, тоа е еден системтатизиран след на случувања во Македонија по 1990 година, како и имињата на личностите кои учествувале во тие случувања. И, најважното, нивната припадност! Кои се “ добрите“ дечки а кои се “ лошите“. Очекувавме, а ти тоа и го потврдуваш, дека од “ важните“ луѓе во Македонија-НИКОЈ не бил од добрите. Веројатно , само Љубчо Георгиевски во раниот период на неговиот политички ангажман ( до Кичевскиот конгрес). Ова бара многу време, труд и знаење. Нестрпливо го очекувам продолжението.Bravo. Можеби не си свесен до крај, но ти ја пишуваш објективната историја на РМ во период на формалната независност.


Еве уште едно признамие:


(09-01-2011, 10:08 PM)ЈорданПетровски Wrote: Aleksandar Dinevski

Да Јордане, искусен СДБ- овец со диплома!
Само имаш еден проблем - кога јас го рушев системот на Колишевски и на КОС во Македонија, инсталиран и во македонската служба,


05-05-2013, 12:44 AM
Reply
Larsson Offline
Senior Member
****

Posts: 656
Joined: Sep 2011
Reputation: 6
#10

Sve Super A parite kaj se???
Sledete je tragata na parite I mnogu raboti ce bidat "pojasni"...

So mnogu raboti se slagam ,no se izbegnuvaat dva fakta vo celiot mozaik, gubenjeto na srbite(fizicko I materijalno) vo hrvatska I kosovo (95' - 99') posle ovaa se gubi celata ideoloska I koncepciska uloga I znacenje na site predhodni planovi,ostanuva samo planot na zastita na kapitalot (zemunski klan podem I pad???)...malku raboti se slucajni...
06-05-2013, 01:37 AM
Reply
fetak Offline
Senior Member
****

Posts: 320
Joined: Oct 2010
Reputation: 0
#11

(04-05-2013, 11:48 PM)hristo Wrote: BravoBravoBravo Јордан, ова што го пишуваш јас и Фетак ти го бараме повеќе време наназад. А, тоа е еден системтатизиран след на случувања во Македонија по 1990 година, како и имињата на личностите кои учествувале во тие случувања. И, најважното, нивната припадност! Кои се “ добрите“ дечки а кои се “ лошите“. Очекувавме, а ти тоа и го потврдуваш, дека од “ важните“ луѓе во Македонија-НИКОЈ не бил од добрите. Веројатно , само Љубчо Георгиевски во раниот период на неговиот политички ангажман ( до Кичевскиот конгрес). Ова бара многу време, труд и знаење. Нестрпливо го очекувам продолжението.Bravo. Можеби не си свесен до крај, но ти ја пишуваш објективната историја на РМ во период на формалната независност.

BravoBravoBravo
06-05-2013, 01:11 PM
Reply
fetak Offline
Senior Member
****

Posts: 320
Joined: Oct 2010
Reputation: 0
#12

(06-05-2013, 01:37 AM)Larsson Wrote: Sve Super A parite kaj se???
Sledete je tragata na parite I mnogu raboti ce bidat "pojasni"...

So mnogu raboti se slagam ,no se izbegnuvaat dva fakta vo celiot mozaik, gubenjeto na srbite(fizicko I materijalno) vo hrvatska I kosovo (95' - 99') posle ovaa se gubi celata ideoloska I koncepciska uloga I znacenje na site predhodni planovi,ostanuva samo planot na zastita na kapitalot (zemunski klan podem I pad???)...malku raboti se slucajni...


Larson daj poveke nasoki ,podatoci i nastani , barem od 90 do denes.
Inaku po se rabotite se slucuvaat od formiranje na SHS i inicijativa na Tadic na Bled.
06-05-2013, 01:24 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#13

(06-05-2013, 01:37 AM)Larsson Wrote: Sve Super A parite kaj se???
Sledete je tragata na parite I mnogu raboti ce bidat "pojasni"...

So mnogu raboti se slagam ,no se izbegnuvaat dva fakta vo celiot mozaik, gubenjeto na srbite(fizicko I materijalno) vo hrvatska I kosovo (95' - 99') posle ovaa se gubi celata ideoloska I koncepciska uloga I znacenje na site predhodni planovi,ostanuva samo planot na zastita na kapitalot (zemunski klan podem I pad???)...malku raboti se slucajni...Ке ти наведам само два аргумента кои ја демантираат твојата теза. Србија после Дејтон во Македонија го праќа Зоран Јаначковиќ за амбасадор. После поразот на Косово Србија во Македонија го праѓа Томислав Ѓурин. Заедничко на дваицава амбасадори е тоа што беа врвни разузнавачи, Јаначковиќ дури и прв човек на Српската служба за државна безбедност. Тие години се години на најжестоката битка протви ВМРО.
80% посто од парите од шверцот одат во касите на УДБа и КОС и денеска.
06-05-2013, 01:50 PM
Reply
Larsson Offline
Senior Member
****

Posts: 656
Joined: Sep 2011
Reputation: 6
#14

(06-05-2013, 01:50 PM)ЈорданПетровски Wrote:
(06-05-2013, 01:37 AM)Larsson Wrote: Sve Super A parite kaj se???
Sledete je tragata na parite I mnogu raboti ce bidat "pojasni"...

So mnogu raboti se slagam ,no se izbegnuvaat dva fakta vo celiot mozaik, gubenjeto na srbite(fizicko I materijalno) vo hrvatska I kosovo (95' - 99') posle ovaa se gubi celata ideoloska I koncepciska uloga I znacenje na site predhodni planovi,ostanuva samo planot na zastita na kapitalot (zemunski klan podem I pad???)...malku raboti se slucajni...Ке ти наведам само два аргумента кои ја демантираат твојата теза. Србија после Дејтон во Македонија го праќа Зоран Јаначковиќ за амбасадор. После поразот на Косово Србија во Македонија го праѓа Томислав Ѓурин. Заедничко на дваицава амбасадори е тоа што беа врвни разузнавачи, Јаначковиќ дури и прв човек на Српската служба за државна безбедност. Тие години се години на најжестоката битка протви ВМРО.
80% посто од парите од шверцот одат во касите на УДБа и КОС и денеска.

Makedonija im e bitna kako teritorija i zona na ekonomski interes,vlijanieto im ostana uste tuka,posle gubitokot na Hrvatska i Kosovo ne postoi nacin na sreden rok da bide zacuvana Jugoslavija i vnatresnata srpska hegemonija,sega se raboti samo na zacuvuvanje i po moznost na oploduvanje na kapitalot.

Ostatocite na KOS i UDBA go otfrlija ideoloskiot koncept toj e konzerviran "do daljnjeg" i tie se transformirani vo eden vid "akcionerski drustva"...
06-05-2013, 02:39 PM
Reply
Larsson Offline
Senior Member
****

Posts: 656
Joined: Sep 2011
Reputation: 6
#15

Makedonija im e bitna kako teritorija i zona na ekonomski interes,vlijanieto im ostana uste tuka,posle gubitokot na Hrvatska i Kosovo ne postoi nacin na sreden rok da bide zacuvana Jugoslavija i vnatresnata srpska hegemonija,sega se raboti samo na zacuvuvanje i po moznost na oploduvanje na kapitalot.

Ostatocite na KOS i UDBA go otfrlija ideoloskiot koncept toj e konzerviran "do daljnjeg" i tie se transformirani vo eden vid "akcionerski drustva"...

Makedonija im e potrebna za idnite planovi vo odnos na regionalnata prevlast so Albancite,i se razbira koridorot sever -jug nesmee da bide izguben i Srbija da bide blokirana.

Sega prasanje od milion $ e kolku ludjeto od vlasta i politickite eliti vo Makedonija se svesni za ova i koj e najdobriot nacionalen interes za Makedonija vo ovoj moment so vakov raspored na silite vo regionot,nie nemozeme da funkcionirame na podolg rok kako drzava i "narod" bez regionalno resavanje i pozicioniranje na seto onaa sto se narekuva "makedonsko prasanje".
06-05-2013, 02:48 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#16

(06-05-2013, 02:39 PM)Larsson Wrote:
(06-05-2013, 01:50 PM)ЈорданПетровски Wrote: Ке ти наведам само два аргумента кои ја демантираат твојата теза. Србија после Дејтон во Македонија го праќа Зоран Јаначковиќ за амбасадор. После поразот на Косово Србија во Македонија го праѓа Томислав Ѓурин. Заедничко на дваицава амбасадори е тоа што беа врвни разузнавачи, Јаначковиќ дури и прв човек на Српската служба за државна безбедност. Тие години се години на најжестоката битка протви ВМРО.
80% посто од парите од шверцот одат во касите на УДБа и КОС и денеска.Makedonija im e bitna kako teritorija i zona na ekonomski interes,vlijanieto im ostana uste tuka,posle gubitokot na Hrvatska i Kosovo ne postoi nacin na sreden rok da bide zacuvana Jugoslavija i vnatresnata srpska hegemonija,sega se raboti samo na zacuvuvanje i po moznost na oploduvanje na kapitalot.

Ostatocite na KOS i UDBA go otfrlija ideoloskiot koncept toj e konzerviran "do daljnjeg" i tie se transformirani vo eden vid "akcionerski drustva"...
Одамна нема класични окупации а зад секоја "окупација" стојат економски интереси.

Не се слагам дека е отфрлен идеолошкиот концепт. Малку формата изменета, наместо општествени фирми имаме "странски инвестиции" форма на вработубвање во "државана работа".
УДБа и КОС сеуште го имаат соработничкиот апарат во земјата и надвор, од кој пари се плаќа таа соработничка мрежа од буџетот на Србија сигурно не.
06-05-2013, 04:52 PM
Reply
Larsson Offline
Senior Member
****

Posts: 656
Joined: Sep 2011
Reputation: 6
#17

Za uspesna okupacija na sekoj okupator mu e potreba vnatresna sorabotnicka mreza za da ima kontrola vrz okupiranata teritorija,nacinot na okupacija I ekonomsko iskoristuvanje ne e smenet od vremeto na rimskata imperija do denes.
Tajnite sluzbi i sluzat za zastita I servis na ekonomskite interesi na svoite stopani(drzavi).
Kos i Udba se neraskinlivo vrzani i vo sluzba na srbskite drzavni interesi(toa sto nivnite interesi ne se vo nasa polza e drugo prasanje)tie se transformirani vo "akcionerski drustva" kade akcioneri se bioloskite i ideoloskite naslednici na starite stukturi,Placanjeto go vrsat od svoi licni fondovi(zatoa I go spomnav zemunskiot klan).
Treba povece da se prati I analizira patot na parite I nivnata redistribucija od 89g. do denes,dosega ne sum sretnal analiza I podatoci na ovaa tema.
06-05-2013, 09:09 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#18

(06-05-2013, 09:09 PM)Larsson Wrote: Za uspesna okupacija na sekoj okupator mu e potreba vnatresna sorabotnicka mreza za da ima kontrola vrz okupiranata teritorija,nacinot na okupacija I ekonomsko iskoristuvanje ne e smenet od vremeto na rimskata imperija do denes.
Tajnite sluzbi i sluzat za zastita I servis na ekonomskite interesi na svoite stopani(drzavi).
(03-05-2013, 01:33 AM)ЈорданПетровски Wrote: Но во структурите на тајната полиција во Македонија, доминантна улога имале луѓе од просрпска -промилошевиќевска определба. Дека тоа е така и дека не се работи за случајност зборува однесувањето во Македонија кон лицата пензионирани по Брионскиот пленум, лица блиски до великосрпската политика на Ранковиќ. Голем дел од нив, оние најверните во Македонија беа поставувани за директори, стечајни управници и се разбира нивната соработка со ДБК никогаш не престана. А кого ке кодошеле тие, подржувачите на великосрпската политика сигурно не. Интересно ке биде да се прочепка каде се нивните деца.

07-05-2013, 01:08 PM
Reply
Larsson Offline
Senior Member
****

Posts: 656
Joined: Sep 2011
Reputation: 6
#19

(06-05-2013, 01:24 PM)fetak Wrote:
(06-05-2013, 01:37 AM)Larsson Wrote: Sve Super A parite kaj se???
Sledete je tragata na parite I mnogu raboti ce bidat "pojasni"...

So mnogu raboti se slagam ,no se izbegnuvaat dva fakta vo celiot mozaik, gubenjeto na srbite(fizicko I materijalno) vo hrvatska I kosovo (95' - 99') posle ovaa se gubi celata ideoloska I koncepciska uloga I znacenje na site predhodni planovi,ostanuva samo planot na zastita na kapitalot (zemunski klan podem I pad???)...malku raboti se slucajni...


Larson daj poveke nasoki ,podatoci i nastani , barem od 90 do denes.
Inaku po se rabotite se slucuvaat od formiranje na SHS i inicijativa na Tadic na Bled.

http://www.stavi-sliku.info/image/Ya9

[Image: karta01.jpg]
eve edna karta za razmisluvanje....
07-05-2013, 01:15 PM
Reply
ЈорданПетровски Online
ЈорданПетровски-ЦРНИ
*****

Posts: 17,091
Joined: Mar 2010
Reputation: 36
#20

(21-01-2010, 03:11 AM)mara-popara Wrote: Имаше ли Мијалков какви било врски со Контраобавештајната служба на ЈНА (КОС)?

- Што се однесува до Мијалков, од сопствени принципи, не би сакал ништо повеќе да зборувам за еден починат човек. Но, би сакал да кажам нешто за поширокиот контекст на ваквата шпекулација, нешто што сега првпат ќе го кажам отворено. Експертската влада беше составена под големо влијание на тие сили од надвор, кои не извираа од автентичните македонски интереси, кои, за жал, дури и денеска го злоупотребуваат симболот ВМРО, за да ги контролираат процесите во Македонија. Конкретно, четворица од министрите беа со подолга историја на ембрионална и институционална врска со службите надвор од Македонија.

Четири министри на Кљусев платени од странски служби.Што значи тоа конкретно? Дали тие беа на платните списоци на тие служби?

- Точно е дека примаа и надоместоци и им беа градени кариери и имаа повеќе од тридецениски стаж на соработка со другите служби од надвор. Но, нагласувам дека не станува збор за македонската служба, која во тој период на најсовесен начин си ја изврши својата патриотска должност и не треба никој да ја идентификува со улогата на странските служби овде во Македонија, чии експоненти беа токму тие луѓе во експертската влада. Една од големите измами во Македонија во последните 15 години, која постојано и упорно се пласира, е дека таа влада била патриотска, а другите не биле патриоти. Тоа е голема лага.
07-05-2013, 08:27 PM
Reply